REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.4° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Top 4 metode de a ieși din burnout

Top 4 metode de a ieși din burnout

A.F. 29 iulie 2023 | 00:00 262

Burnout-ul a devenit un termen popular în ultimii ani și care se resimte foarte mult în societate. Indiferent de domeniul în care ești implicat, cu siguranță ai ajuns la un moment dat într-o stare de epuizare mintală și fizică, când pur și simplu te simțeai copleșit și ineficient. Sindromul burnout poate avea ca rezultat și simptome fizice, cum ar fi insomnia, anxietatea înainte de a merge la serviciu sau la școală în fiecare zi, dureri de cap, greață și durerile de corp. Dar cum poți depăși această stare?

Top 4 metode de a iesi din burnout

În primul rând, este important să identifici sindromul burnout pentru începe procesul de recuperare. În al doilea rând, există mai multe metode care te pot ajuta să treci peste această perioadă dificilă. Iată 4 metode pe care le poți încerca atunci când te simți epuizat și stresat.

Acordă-ți mai mult timp personal

Burnout-ul te poate stoarce de energie și îți șterge din memorie momentele de relaxare și bucurie pe care le simțeai odată. Poate ți-ai pierdut pasiunea pentru carieră sau nu mai ai nicio dorință și putere să înveți. Poate că nu mai ai nicio atracție față de hobby-urile preferate sau ai încetat să răspunzi la textele prietenilor, deoarece îți lipsește energia pentru conversație. Ca să oprești aceste gânduri și sentimente, creează o listă cu lucrurile care îți aduc bucurie și acordă-ți timp de răsfăț și relaxare.

Nu uita că este esențial să-ți reîncarci bateriile cu energie fizică și emoțională, acordând prioritate obiceiurilor bune de somn, nutriției, exercițiilor fizice, conexiunii sociale și practicilor care să-ți aducă împlinire și bunăstare. Meditarea, terapia jurnalului și timpul petrecut în natură te pot ajuta să recapeți pacea și liniștea, focusându-te în același timp pe lucrurile cu adevărat valoroase din viața ta.

Setează-ți limite

Stabilirea limitelor în timpul pe care îl acorzi altora sau chiar locului de muncă, a studiilor

te poate ajuta să gestionezi stresul și să previi anumite stări. Deseori, acceptarea prea multor angajamente poate provoca acea stare de epuizare și copleșire. Înainte de a accepta să te implici în anumite activități, îți poți face o scurtă analiză interioară și să reflectezi asupra lucrurilor care roiesc în jurul tău:

  • Apasă butonul de pauză. Ia-ți un moment pentru a analiza ce ți se cere și dacă ești de acord.
  • Întreabă-te obiectiv și sincer dacă ai energie și timp pentru acea sarcină.
  • Ia în considerare dacă acel lucru îți oferă valoare.

A fi selectiv în ceea ce privește acceptarea angajamentelor este esențial pentru a avea grijă de sănătatea ta mentală și pentru a fi productiv în angajamentele cu adevărat importante. A spune „nu” sau a-ți stabili limite clare nu înseamnă egoism. Limitele te pot proteja de suprasolicitare și evitarea epuizării cronice. Învață să spui „nu” atunci când te simți depășit și acordă-ți timp și spațiu pentru relaxare și timp personal.

Discută cu oamenii în care ai încredere

Burnoutul poate deveni o experiență cu adevărat copleșitoare și dificil de gestionat, mai ales atunci când nu discuți cu nimeni despre stările tale. De asemenea, este greu să găsești soluții atunci când te simți complet secat de energie. Implicarea unei persoane dragi de încredere te poate ajuta să simți susținere și sprijin. Alături de prieteni, familie și partenerul de viață poți găsi calea spre recuperare și depășirea situației.

Este important să ai răbdare și să îți acorzi timp pentru recuperare. Dacă simptomele de burnout persistă sau se înrăutățesc, apelează la un profesionist în domeniul sănătății mintale, cum ar fi un psiholog sau un terapeut, care îți poate oferi sprijin suplimentar și strategii personalizate pentru a-ți recăpăta echilibrul.

Practică autocompasiunea

Fii conștient propriile nevoi și emoții. Observă cum te simți și de ce ai avea nevoie pentru a-ți regăsi echilibru interior. Încurajează-te și evită criticile care te vor demoraliza și mai mult. Imaginează-ți că ai un prieten care trece prin aceeași experiență. Ce i-ai spune? Cu siguranță i-ai oferi empatie și bunătate în loc să-i spui că a eșuat și că nu e bun de nimic.

Practicarea autocompasiunii este un proces care poate necesita timp și răbdare. Lucrează  treptat pentru a-ți schimba perspectiva și pentru a trata cu iubire și compasiune parcursul tău. Cultivă aceeași atitudine și pentru sinele tău și nu-ți disprețui ființa din cauza unei stări trecătoare. Nu uita că cel mai important pas în depășirea burnout-ului este să realizezi clar că persistă în viața ta, iar apoi să faci tot ce-ți stă în puteri ca să-l depășești cât mai repede, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468