REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Un chestionar care circulă prin școli a dat naștere unor noi „teorii ale conspirației“. Video

Un chestionar care circulă prin școli a dat naștere unor noi „teorii ale conspirației“. Video

Ana Maria LIPAN 4 mai 2023 | 00:00 6627

Ultimii ani au fost marcați de un fenomen care poate avea grave implicații asupra vieții economice și sociale a românilor, extinzându-se cu rapiditate în mediul online alimentat de like-uri. Este vorba despre curentul de dezinformare, care a luat amploare încă din perioada pandemiei COVID-19 și s-a transformat într-o tendință de neîncredere în apartenența României la Uniunea Europeană. Zilnic, pe platformele de socializare apar noi mesaje ce creează isterie în rândul publicului ușor de influențat și se înscriu în categoria “teoriilor conspirației”. Cel mai nou dintre acestea avertizează părinții că dacă nu vor să fie “monitorizați, împreună cu copiii voștri, și să fiți etichetați cu coduri ca pe animale, în scopul deja cunoscut de separare a copilului de părinte”, trebuie să refuze să completeze un chestionar distribuit de Institutul Național de Sănătate Publică, în care este precizat chiar de pe prima pagină că informațiile furnizate sunt confidențiale, anonimizate și cu participare voluntară.

Un chestionar care circula prin scoli a dat nastere unor noi „teorii ale conspiratiei“. Video
Curentul anti-Uniunea Europeană a căpătat popularitate în mediul online încă din perioada pandemiei de COVID-19, când gradul de dezinformare a atins cote îngrijorătoare. “Roexit” a fost unul dintre termenii apăruți în 2017 și a devenit viral în 2022. Totuși, măsurătorile sociologice arată că majoritatea populației s-au opus ieșirii țării noastre din UE, cu toate că s-a înregistrat o creștere a numărului cetățenilor ce susțin această idee.

Un chestionar care circula prin scoli a dat nastere unor noi „teorii ale conspiratiei“. Video

În mediul online apar în schimb tot mai multe mesaje ce sădesc neîncredere în rândul românilor și au ca unic scop crearea unor suspiciuni și dezinformarea publicului. Consecințele promovării acestor “teorii ale conspirației” sunt însă unele grave. Ultimul mesaj de acest tip, însoțit de îndemnul de a distribui masiv postarea făcută pe Facebook, avertizează părinții împotriva completării unui chestionar distribuit de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Un chestionar care circula prin scoli a dat nastere unor noi „teorii ale conspiratiei“. Video
“Mare atenție, părinți! Preluat de pe net. Să nu semnați la școală: "Chestionarul familiei - Inițiativă Europeană de Supraveghere a creșterii la copii": Atenție maximă - INSP - în loc să facă studii la radiațiile de la antene și să le interzică lângă copiii români, pune umărul la monitorizarea și separarea copilului de părinte. #AfaraCuOMSDinTara Prin școli umblă un chestionar cu date foarte sensibile, pe care aveți dreptul de a nu-l completa fără să declarați ceva cuiva, din aparatul acesta opresiv. Dacă vreți să nu fiți monitorizați, voi împreună cu copiii voștri, și să fiți etichetați cu coduri ca pe animale, în scopul deja cunoscut de separare a copilului de părinte, de etatizarea/naționalizarea a copiilor, atunci rezervați-vă dreptul la tăcere și anunțați-i și pe cei cunoscuți să nu cadă în plasa INSP/OMS - auzi dom’le "pentru a dezvolta programe de sănătate mai bune pentru copilul dvs.?!“, a scris utilizatorul.

În cadrul chestionarului în cauză este specificat încă pe de prima pagină, fapt vizibil și în fotografiile furnizate de utilizator, că participarea este voluntară, iar că cei ce aleg să îl completeze sunt liberi să refuze să răspundă la orice întrebare. De asemenea, este precizat faptul că informațiile sunt confidențiale și formularul este unul anonimizat.

Video:


Acest mesaj este lansat în contextul scandalul iscat recent de Proiectul de lege privind „organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie”, care a stârnit isterie în mediul online, luând naștere scenarii conspiraționiste, desprinse parcă din opera lui Orwell. Totul a culminat prin organizarea unor proteste în fața Parlamentului. Gabriela Firea a catalogat întreaga mișcare drept o "manipulare îngrozitoare", obiectivul legii fiind prevenirea separării, oferirea de sprijin familiilor vulnerabile și reducerea ratei instituționalizării minorilor, adică în totală opoziție cu acuzațiile pe care vocile critice, printre care Oficiul Creștin pentru Drepturi și Libertăți (OCDL) și politicieni precum Diana Iovanovici-Șoșoacă și Georghe Simion, le-au adus.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
RoExit.
1
0
De precizat ca toate "conspirațiile" s-au dovedit a fi adevăruri.
3
2
ue m ue al patrulea reich, o organizatie terorista de subugare si jefuire a tarilor comuniste bogate din est pt. binele tarilor sarace capitaliste lacome din vest
8
3
Votații i- au transformat pe romani în cobai (vezi "Cutulica", "Johanica" b"Orban"-ica)!!!
8
1
Ati ramas figurantii zilei nestiind sau facandu-va ca nu vedeti ce se intampla in lume in urma "vaccinurilor" obligatorii.Bravo romanilor ca pun la indoiala "binele" pe care vor sa ni-l faca CU FORTA
13
4
Ai citit articolul asta de sub mine? Ratatilor antivaxeri... idiotilor
5
17
Pai… teoria conspirației despre covid sa dovedit a fi fapte reale, viața in r*mânia sub tutela UE cam seamănă cu sclavia, iar decand cu PLX 145 Spuneti voi cum pare chestionarul asta!
17
8

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468