REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Un "vaccin" pentru cancer a eliminat tumorile la șoareci

Un "vaccin" pentru cancer a eliminat tumorile la șoareci

Replica API 6 iunie 2020 | 00:00 993

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că activarea celulelor T în tumori a eliminat chiar și metastazele distanțe la șoareci. Pacienții cu limfoame sunt acum recrutați pentru a testa această tehnică în cadrul unui studiu clinic, scrie med.stanford.edu, preluat de doc.ro, iar acest lucru da speranța pacienților cu cancer.

Potrivit cercetătorilor de la Stanford University School of Medicine, injectarea unor mici cantități din doi agenți care stimulează imunitatea, direct în tumorile solide ale șoarecilor de laborator, poate elimina toate urmele de cancer din organismul animalelor, inclusiv metastazele distanțe, netratate. Această abordare funcționează pentru multe tipuri diferite de cancer, inclusiv pentru cele care apar spontan, se mai arată în studiu.

Cercetătorii cred că aplicarea locală a unor cantități foarte mici din acești agenți ar putea servi drept o terapie rapidă și relativ necostisitoare pentru cancer, care are puține șanse să provoace efectele adverse care sunt adeseori observate în cazul stimulării imunității la nivelul întregului corp.

"Când folosim acești doi agenți împreună, putem vedea eliminarea tumorilor în tot corpul", spune dr. Ronald Levy, profesor de oncologie. "Această abordare depășește nevoia de a identifica țintele tumorale specifice imunității și nu necesită activarea în totalitate a sistemului imunitar sau personalizarea celulelor imunitare ale unui pacient", completează cercetătorul.

Unul dintre agenți este în prezent deja aprobat pentru a fi folosit pe oameni, iar celălalt a fost testat în ceea ce privește utilizarea la oameni în mai multe studii clinice diferite. Un studiu clinic a fost lansat în ianuarie 2018 pentru a testa efectul tratamentului la pacienții cu limfoame.

Efecte uimitoare la nivelul întregului corp

Profesorul Ronald Levy este un adevărat pionier în domeniul imunoterapiei împotriva cancerului, domeniu în care cercetătorii încearcă să valorifice sistemul imunitar pentru a combate cancerul. Cercetările efectuate în laboratorul sau au dus la dezvoltarea unei substanțe (rituximab), unul dintre primii anticorpi monoclonali aprobați pentru a fi folosiți că tratament anti-cancer în cazul oamenilor.

Unele abordări ale imunoterapiei se bazează pe stimularea sistemului imunitar în întregul corp. Alte abordări vizează punctele de control naturale care limitează activitatea anti-cancer a celulelor imune.

Cu toate acestea, alte abordări, precum terapia CAR cu celule T recent aprobată pentru a trata unele tipuri de leucemie și unele limfoame, necesită îndepărtarea celulelor imunitare ale unui pacient din corpul sau și modificarea lor genetică pentru că acestea să atace celulele tumorale. Multe dintre aceste abordări au avut succes, dar fiecare dintre ele are dezavantaje, spun specialiștii - începând de la efectele secundare greu de manevrat, până la costurile ridicate și la prepararea îndelungată sau timpii mari de tratament.

"Toate aceste progrese înregistrate în imunoterapie schimbă practică medicală. Abordarea noastră folosește o aplicare unică a unor cantități foarte mici din doi agenți care stimulează celulele imunitare doar în interiorul tumorii că atare. La șoareci, noi am observat efecte uimitoare la nivelul întregului corp, inclusiv eliminarea tumorilor în tot organismul animalelor", a spus dr. Ronald Levy.

Cancerul adeseori există într-o stare sau condiție intermediară în ceea ce privește sistemul imunitar. Celulele imunitare cum ar fi celulele T recunosc proteinele anormale prezente adesea pe celulele canceroase și se infiltrează pentru a atacă tumoră. Cu toate acestea, pe măsură ce tumoră crește, adeseori ea concepe modalități noi de a suprimă activitatea celulelor T.

Metodă profesorului Levy funcționează pentru a reactivă celulele T specifice pentru lupta contra cancerului, prin injectarea unor cantități extrem de mici (de nivelul microgramelor) din doi agenți, direct în locul unde se află tumoră. Pentru că cei doi agenți sunt injectați direct în tumoră, doar celulele T care au fost infiltrate cu substanțele sunt activate. Drept rezultat, aceste celule T sunt ajutate și protejate de corp pentru a recunoaște doar proteinele specifice cancerului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doamne ajuta!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920