REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Un viitor mai bun pentru copiii horahailor din Castelu

Un viitor mai bun pentru copiii horahailor din Castelu

Replica API 9 decembrie 2017 | 10:52 565

Părinții își câștigă existența cerșind prin Constanța sau adunând PET-uri din gunoaie. Copiii, în special cei mici, sunt luați la cerșit, în vreme ce frații mai mărișori rămân acasă. Puțin sunt cei care merg la școală sau la grădiniță. De altfel, nici nu știu să vorbească românește. Astfel poate fi descrisă, în câteva cuvinte, comunitatea de horahai (turci-romi) din Castelu, o mână de oameni care trăiesc sub limita subzistenței, în case dărăpănate, în mizerie. Două organizații non-guvernamentale încearcă să ajute această comunitate, realizând un centru comunitar în Castelu, unde să funcționeze o baie publică, o spălătorie, un mic dispensar și o sală de activități educaționale.

Comunitatea de horahai (turci-romi) din Castelu este deja faimoasă în județul nostru. Și nu în sensul pozitiv. De aici provin mulți dintre cei găsiți la cerșit prin municipiul Constanța. Tot de aici provin și o parte dintre minorii care îi terorizează pe constănțeni cu diverse furtișaguri. Și, așa cum au subliniat în ediții anterioare ale „Replica de Constanța”, fenomenul infracțional în rândul minorilor a atins cote alarmante, care trebuie să impună luarea unor măsuri urgente. Iar așa cum au punctat mulți dintre factorii de răspundere, o soluție pentru reducerea fenomenului infracțional o reprezintă „corectarea” mediului social, familial, din care provin acești minori-problemă. Două organizații non-guvernamentale, Reality Check și Asociația Ovidiu.ro, se implică activ în sprijinirea comunității horahai, astfel încât copiii de astăzi să meargă la școală, să aibă parte de altfel de educație și de un alt viitor decât al părinților lor. Printre ideile pe care vor să le realizeze este și un centru comunitar.

„Castelu este o comună din județul Constanța, cu o populație mare și foarte săracă de turci-romi, numiți horahai, care nu sunt recunoscuți oficial și nu sunt sprijiniți nici de comunitatea turcă, nici de cea romă. Majoritatea părinților săraci nu au nicio clasă, nu știu să scrie și să citească, sunt intimidați de școală și au nevoie de ajutor să înscrie copiii. Adulții merg în Constanța la cerșit sau la colectat de plastic și fier vechi și de multe ori iau copiii mici cu ei, sau își lasă acasă copiii puțin mai mari să aibă grijă de frații lor, în loc să meargă la școală. Nutriția și igiena copiilor din comunitate sunt precare, ca și igiena locuințelor și accesul la servicii medicale, în general. O parte dintre case sunt dărăpănate și toate sunt suprapopulate.

Reality Check își propune să transforme o clădire din sat în centru comunitar, pe parcursul anului 2018. Clădirea a fost cumpărată recent, în acest scop, de Primăria Castelu. Proiectul va avea două faze: renovare și dotare”, au precizat reprezentanții ONG-ului Reality Check.

Cifrele prezentate de voluntarii Reality Check sunt îngrijorătoare: din cei 5.000 de locuitori din Castelu și Nisipari, în jur de 1.150 trăiesc sub limita sărăciei, iar dintre aceștia 650 sunt copii. În prezent, 200 de familii primesc ajutor social, majoritatea fiind stabilite în Castelu, în zonele Balta, Garoafelor și Ferma. Dintre copii, aproape jumătate nu merg la grădiniță sau la școală. Nu știu românește, iar părinții nu îi trimit la școală de teamă că ar putea fi loviți de mașină – având în vedere că pentru a ajunge la unitatea de învățământ trebuie să traverseze drumul european – sau pentru că ar putea fi furați – în zonă a circulat din plin mitul că cei mici sunt furați de „o ambulanță”.

Părinții, convinși să își trimită copiii la grădiniță

Organizațiile menționate se implică de câțiva ani în îmbunătățirea vieții copiilor comunității horahai din Castelu. În septembrie 2009, în urma campaniei desfășurate de OvidiuRo, a fost formată o clasă întâi pentru copiii din această comunitate, într-o fostă benzinărie. În anul următor, clasa a fost mutată în școală, după ce a fost finalizat acoperișul la noua clădire a unității. În perioada 2010 – 2013, proiectul „Fiecare Copil în Grădiniță” al Reality Check a făcut ca numărul grupelor de la grădinițele din Castelu și Nisipari să crească de la cinci la nouă, iar numărul copiilor săraci de la 80, la peste 140. În septembrie 2013, s-a renunțat însă la implementarea proiectului în Castelu.

„Grădinița a revenit la cinci grupe. Majoritatea profesorilor din grădiniță au considerat că programul le îngreunează munca, deoarece a crescut numărul copiilor săraci care frecventau – mulți nu știu românește, sunt educațional mult în urma celorlalți copii care au de acasă noțiuni de bază și vin la grădiniță murdari - și simt că părinții nu apreciază eforturile lor de a educa copiii”, au făcut public reprezentanții Reality Check.

În noiembrie 2015, legea este modificată și precizează că toți copii de 3-6 ani din familii defavorizate, cu un venit lunar per membru de familie de cel mult 284 de lei, beneficiază de tichete sociale de 50 de lei pe lună, dacă merg la grădiniță. Chiar și așa, numărul copiilor din comunitatea horahai înscriși la grădiniță nu a crescut.

Anul acesta, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică, în Castelu sunt 234 copii preșcolari, dar numai 101 sunt înscriși la grădiniță, iar numai 15 copii beneficiază de legea 248, în timp ce datele centralizate de Asociația OvidiuRo indică faptul că aproximativ 200 de copii ar putea fi eligibili pentru tichete sociale. „În mai a.c., Reality Check și OvidiuRo au mobilizat un grup de voluntari și au mers împreună în zonele sărace din Castelu, din ușă în ușă, să ajute părinții să înscrie copiii la grădiniță și să le explice beneficiile legii 248. Astfel, a fost realizată o nouă grupă, de 20 de copii”, au arătat aceiași reprezentanți ai organizației. De altfel, organizațiile sunt sprijinite în demersurile lor de Primăria Castelu și Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Vreți să dați o mână de ajutor voluntarilor? Iată cum o puteți face!

Dar este nevoie de mai mult. De aceea, ideea realizării centrului comunitar. Pentru obținerea unei părți din fondurile necesare, proiectul pentru horahaii din Castelu a fost înscris pe platforma Bursa Binelui, o platformă dezvoltată de BCR și EuPlătesc. Concret, pe Bursa Binelui, organizațiile își pot crea pagini de profil, în care își prezintă activitatea, iar utilizatorii pot alege dacă să devină voluntari sau să doneze bani pentru susținerea proiectelor. Constănțenii care doresc să le ofere o mână de ajutor voluntarilor pentru realizarea centrului comunitar, pot obține mai multe informații pe https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Dezvoltare-centru-comunitar-Castelu.

Până în prezent, 140 de proiecte au fost înscrise în Campionatul de Bine 2017. În perioada 5 - 18 decembrie 2017, fiecare proiect trebuie să atragă minim 300 de lei de la 5 donatori diferiți pentru a se califica în următoarea etapă.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
duceti-le pilule contraceptive, prezervative, ajutati-i sa nu mai faca atatia copii pe care sa ii tina in saracie.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108