REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Uniunea Europeană şi-a prezentat noua sa strategie de securitate cibernetică

Uniunea Europeană şi-a prezentat noua sa strategie de securitate cibernetică

Replica API 17 decembrie 2020 | 00:00 952

Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate au prezentat miercuri o nouă strategie de securitate cibernetică a UE, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Potrivit Comisiei Europene, strategia prezentată miercuri este o componentă-cheie a conturării viitorului digital al Europei, a planului de redresare pentru Europa şi a Strategiei UE privind o uniune a securităţii; în această calitate, strategia va consolida rezilienţa colectivă a Europei la ameninţările cibernetice şi va contribui la asigurarea faptului că toţi cetăţenii şi toate întreprinderile pot beneficia pe deplin de servicii şi instrumente digitale de încredere şi fiabile. Indiferent de dispozitivele conectate, reţeaua energetică sau băncile, avioanele, administraţiile publice şi spitalele pe care europenii le utilizează sau le frecventează, aceştia merită să o facă în deplină siguranţă că vor fi protejaţi de ameninţările cibernetice.

De asemenea, noua strategie de securitate cibernetică îi permite Uniunii Europene să se afirme ca lider în materie de norme şi standarde internaţionale în spaţiul cibernetic şi să consolideze cooperarea cu partenerii din întreaga lume pentru a promova un spaţiu cibernetic mondial, deschis, stabil şi sigur, bazat pe statul de drept, drepturile omului, libertăţile fundamentale şi valorile democratice.

În plus, Comisia a prezentat miercuri propuneri pentru a aborda rezilienţa cibernetică şi fizică a entităţilor şi a reţelelor critice: o Directivă privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune (Directiva NIS revizuită sau "NIS 2") şi o nouă Directivă privind rezilienţa entităţilor critice. Propunerile acoperă o gamă largă de sectoare şi vizează abordarea, într-un mod coerent şi complementar, a riscurilor actuale şi viitoare din mediul online şi offline, de la atacuri cibernetice la criminalitate sau dezastre naturale.

"Ameninţările cibernetice evoluează rapid şi sunt din ce în ce mai complexe şi adaptabile. Pentru a asigura protecţia cetăţenilor şi a infrastructurilor, trebuie să gândim în perspectivă. Scutul de securitate cibernetică al Europei, un dispozitiv rezilient şi autonom, ne va permite să ne utilizăm calificările şi cunoştinţele pentru a detecta ameninţările şi a reacţiona mai rapid la acestea, pentru a limita eventualele daune şi pentru a ne spori rezilienţa. Investiţiile în securitatea cibernetică sunt investiţii în sănătatea viitoare a mediilor noastre online şi în autonomia noastră strategică", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, citează Agerpres.

Noua strategie de securitate cibernetică urmăreşte să asigure un internet mondial şi deschis şi prevede totodată garanţii menite nu numai să asigure securitatea, ci şi să protejeze valorile europene şi drepturile fundamentale ale tuturor. Pe baza realizărilor din lunile recente şi din ultimii ani, strategia cuprinde propuneri concrete de iniţiative în materie de reglementare, de investiţii şi de politică în trei domenii de acţiune ale UE.

Comisia propune reformarea normelor privind securitatea reţelelor şi a sistemelor informatice în cadrul unei Directive privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune (Directiva NIS revizuită sau "NIS 2"), cu scopul de a întări rezilienţa cibernetică a sectoarelor publice şi private critice: spitalele, reţelele energetice, căile ferate, dar şi centrele de date, administraţiile publice, laboratoarele de cercetare şi centrele care fabrică dispozitive medicale şi medicamente critice, precum şi alte infrastructuri şi servicii critice trebuie să rămână impermeabile într-un mediu în care ameninţările sunt din ce în ce mai complexe şi evoluează rapid.

Comisia propune, de asemenea, lansarea la nivelul întregii UE a unei reţele de centre de operaţiuni de securitate, bazată pe inteligenţa artificială (IA), care să constituie un adevărat "scut de securitate cibernetică" pentru UE, capabil să detecteze semnele unui atac cibernetic suficient de devreme şi să permită luarea de acţiuni proactive înainte de producerea unor daune. Alte măsuri vizează acordarea unui sprijin specific întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) în cadrul centrelor de inovare digitală , depunerea unor eforturi sporite de perfecţionare a competenţelor forţei de muncă, de atragere şi de menţinere a persoanelor celor mai talentate în materie de securitate cibernetică, precum şi realizarea de investiţii în cercetare şi inovare deschise, competitive şi bazate pe excelenţă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272