REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.3° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Universitatea Ovidius, la ceas aniversar: 50 de ani de la infiintare

Universitatea Ovidius, la ceas aniversar: 50 de ani de la infiintare

Replica API 10 martie 2011 | 00:00 439

Caravana studenteasca in licee, incepand de azi, pentru prezentarea ofertei educationale

Caravana studenteasca in licee, incepand de azi, pentru prezentarea ofertei educationale

Cea mai veche unitate de învăţământ superior din Dobrogea, Universitatea Ovidius din Constanţa sărbătoreşte zilele acestea 50 de ani de existenţă. Cu acest prilej, va fi organizată o întâlnire pentru dezvelirea statuii poetului Ovidiu şi a plăcii memoriale dedicate împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea universităţii, apoi va fi organizată ceremonia de decernare a titlurilor de Doctor Honoris Causa mai multor personalităţi, a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, rectorul Universităţii Ovidius, Victor Ciupină.

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea Universităţii Ovidius?

Prof. univ. dr. Victor Ciupină: Anul acesta este un eveniment de maximă importanţă pentru toţi cei care activează în cadrul acestei instituţii, dar în acelaşi timp eu sper şi sunt convins că reprezintă un eveniment important şi pentru judeţul Constanţa, pentru că, la ora actuală, universitatea noastră constituie principalul "focar" de cultură şi ştiinţă din partea de sud-est a României. Trebuie să spun că suntem pregătiţi să marcăm acest eveniment. Avem un program foarte bine pus la punct pentru aniversarea din acest an. În plus, caravana studenţească se va perinda prin numeroase licee din Constanţa, dar şi judeţele limitrofe (Ialomiţa, Slobozia, Călăraşi şi Tulcea). Traseul va fi parcurs în perioada 10- 17 martie. Scopul este acela de a le pune elevilor la dispoziţie materiale informative care să ilustreze oferta educaţională a universităţii noastre pentru anul 2011-2012.

Rep.: Ce alte acţiuni vor avea loc în această perioadă?

V.C.: Concomitent cu acţiunile dedicate aniversării a 50 de ani de la înfiinţare, noi organizăm, în perioada 18-20 martie, şi Zilele Porţilor Deschise. Tot luna aceasta vor fi organizate o serie de spectacole, prezentări de carte, scrise de profesorii noştri, iar în data de 17 martie va avea loc în Aula Magna conferinţa rectorilor universitari, membri ai reţelei de la Marea Neagră. În ultima zi, pe 18 martie, va fi organizată o întâlnire pentru dezvelirea statuii poetului Ovidiu şi a plăcii memoriale dedicate împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea universităţii, apoi va fi organizată ceremonia de decernare a titlurilor de Doctor Honoris Causa mai multor personalităţi.

Rep.: Ce-i sfătuiţi pe viitorii studenţi?

V.C.: Le-aş recomanda absolvenţilor de liceu să vină să viziteze facultăţile de care sunt interesaţi, pentru că vor constata aici existenţa unei baze materiale deosebite. De asemenea, vor constata că universitatea noastră poate oferi orice şansă, în orice domeniu. Tinerii pot constata că în ceea ce priveşte calitatea, instituţia le poate oferi condiţii deosebite faţă de anii precedenţi. Mai mult decât atât, universitatea se găseşte în momentul de faţă în plutonul de valoare în rândul universităţilor româneşti. În plus, ea a primit certificatul de universitate de încredere ridicată, prima categorie pe scara valorilor. Totodată, universitatea este vizibilă pe plan mondial, aflându-se printre cele 2.700 de universităţi din lume, iar în Europa de Est se află printre primele 160.

Rep.: Care este oferta educaţională pentru anul 2011-2012?

V.C.: În principiu, numărul de locuri la forma de învăţământ fără taxă a rămas acelaşi. Vom avea, ca şi anul trecut, în jur de 1.400 de locuri şi încă 750 la ciclurile de masterat şi 50 la doctorat. Evident că la aceste locuri se va adăuga un număr însemnat la forma de învăţământ cu taxă. În concluzie, per total, universitatea pune la dispoziţia celor interesaţi în jur de 5.000 de locuri.

Rep.: Vor fi majorate taxele din toamnă?

V.C.: Tot ce pot spune este că vom ţine cont de nivelul inflaţiei. În principiu, nu ne propunem modificări importante, mai ales din cauza crizei.

Rep.: Care este stadiul căminelor studenţeşti?

V.C.: Cele patru cămine ale universităţii sunt de tip garsonieră. Mai avem în folosinţă încă două cămine, ce la de Vasile Pârvan şi cel de la Liceul Energetic, unde condiţiile de locuit sunt acceptabile, însă nu la nivelul celorlalte. De curând, am finalizat un cămin mai mic, lângă cele de la Pescărie, care va fi dat în folosinţă din toamnă. Taxele pe care trebuie să le plătească studenţii pentru cămin sunt mici. Spre exemplu, un student bursier trebuie să plătească 100 de lei pe lună, în timp ce un student de la forma de învăţământ cu taxă va da 200 de lei.

Rep.: Conform noii Legi a Educaţiei, profesorii care deţin cumul de funcţii şi între care există grade de rudenie ar trebui să renunţe la catedră. Ce se va întâmpla cu respectivele cadre universitare?

V.C.: În privinţa acelui articol, care vorbeşte despre incompatibilităţi, se aşteaptă noi instrucţiuni de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ceea ce înseamnă mai degrabă unele precizări legate de acest articol. Până atunci, aceste cadre didactice îşi desfăşoară activitatea ca şi până acum.

Rep.: Ce planuri aveţi pentru perioada următoare?

V.C.: Din punct de vedere al bazei materiale, avem în plan finalizarea construcţiei destinate spaţiilor de învăţământ de pe malul lacului. Aceasta este una dntre clădirile pe care universitatea le-a cumpărat de la Petromin în urmă cu câţiva ani şi care va fi un spaţiu foarte bine cotat. O altă realizare este finalizarea lucrărilor de amenajare a bibliotecii.

Rep.: Care sunt problemele cu care vă confruntaţi?

V.C.: Problemele cu care ne confruntăm sunt numeroase, dar pot fi rezolvate. Noi sperăm ca finanţarea să rămână la acelaşi cuantum ca şi până acum, să avem succes în derularea unor granturi şi contracte de cercetare pentru a putea obţine bani în continuare. Mai sperăm în creşterea numărului de studenţi străini, de la 900 câţi avem acum, la 1.200, pentru a completa acea parte numită resurse proprii. În plus, ne preocupă în mod deosebit să amplificăm activitatea de cercetare, de publicare de lucrări ştiinţifice în reviste importante la nivel mondial pentru că această componentă a cercetării, exprimată prin lucrări ştiinţifice cântăreşte greu atunci când este vorba despre clasificarea universităţilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272