REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Utilizarea dispozitivelor electronice pentru fumat, cu sau fără tutun, în spatiile publice, interzise minorilor

Utilizarea dispozitivelor electronice pentru fumat, cu sau fără tutun, în spatiile publice, interzise minorilor

A.F. 13 martie 2024 | 00:00 119

Utilizarea dispozitivelor electronice pentru fumat, cu sau fără tutun, în spatiile publice, este interzisă persoanelor sub 18 ani, potrivit unui proiect legislativ adoptat marți de Senat.

Utilizarea dispozitivelor electronice pentru fumat, cu sau fara tutun, in spatiile publice, interzise minorilor

Textul a fost inițiat de mai mulți parlamentari PNL și are scop modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în sensul interzicerii utilizării dispozitivelor electronice, cu sau fără tutun, în spațiile publice, precum și în sensul interzicerii comercializării acestora către minori.

Pentru agenții economici care vând astfel de produse minorilor, proiectul prevede amenzi contravenționale de până la 15.000 de lei şi sancțiunea complementară de închidere a unității.

Sancțiunile urmează să se aplice în trepte: amendă contravențională de 5.000 de lei la prima abatere și amendă contravențională de 10.000 de lei plus suspendarea activității până la remedierea situației în cazul celei de-a doua abateri.

La a treia abatere, amenda este de 15.000 de lei, cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Senator PNL: "Textul nu mai discriminează între țigări electronice și clasice, în cazul minorilor"

Potrivit senatorului PNL Cristian Ţâgârlaş, proiectul de lege introduce "reglementări corecte" pentru protejarea intereselor minorilor în România, în sensul ca aceștia să nu mai aibă acces la țigări, țigări electronice sau la alte dispozitive pentru fumat.

"Mi se pare normal ca aceste produse dăunătoare minorilor să aibă un tratament egal, nediscriminatoriu între țigările normale și țigările electronice sau țigările care folosesc vapori încălziți", a argumentat senatorul, potrivit Antena 3.

Camera Deputaților este forul decizional

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că "specialiștii în Sănătate Publică admit faptul că acești vapori/aerosoli sunt la fel de dăunători ca și fumul de țigară tradițională și că nu există suficiente dovezi care să confirme că aceste produse sunt mai sigure decât țigările tradiționale".

"Există însă probe că substanțele toxice din vaporii încălziți pot crește riscul de cancer", adaugă inițiatorii.

Textul trebuie adoptat și în Camera Deputaților, Senatul fiind prima Cameră legislativă sesizată în acest caz, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272