REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Vicepremierul Liviu Dragnea, TRIMIS ÎN JUDECATĂ în dosarul privind referendumul

Vicepremierul Liviu Dragnea, TRIMIS ÎN JUDECATĂ în dosarul privind referendumul

Replica API 7 octombrie 2013 | 00:00 95

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul privind referendumul din 2012, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa pentru a obţine o prezenţă de minimum 60 la sută la vot, care să garanteze validarea scrutinului, anunţă Mediafax.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că nu va demisiona din Executiv deoarece faptele de care este acuzat de către procurori nu numai că nu au legătură cu activitatea guvernamentală, ci sunt şi neadevărate."Nu iau în calcul să demisionez. Aştept ca preşedintele să probeze aceste acuzaţii absurde. În ce priveşte demisia, sunt nişte proiecte la care m-am anagajat când am intrat în Guvern şi vreau să le duc la capăt", a declarat Dragnea.Acesta susţine că se aştepta ca dosarul să fie trimis la instanţă. "Nu-i o mare surpriză pentru mine după ce am văzut joi comanda dată de Traian Băsescu ca DNA să trimită dosarul la instanţă", a comentat vicepremierul. Întrebat de ce crede că preşedintele Băsescu se află în spatele dosarului său, Dragnea a răspuns, conform rtv.net: "Din multă dragoste. Cred că mă iubeşte foarte mult".

Potrivit datelor ataşate la dosarul instrumentat de procurori, Liviu Dragnea a cerut, prin mesaje SMS transmise în ziua referendumului, ca membrii PSD şi PNL să îi aducă la secţii pe cei care nu au votat: "La ora 21 aveam peste 8 mil. de voturi. Mai trebuie câte 100 de oameni la fiecare secţie de vot şi scăpăm de Băsescu! E timp suficient să-i aduceţi! Curaj!".

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de "Fraudă la referendum". Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităŢii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Potrivit actului de sesizare a instanţei, Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin care erau transmise mesaje, ordine şi recomandări de fraudă la referendum către coordonatorii judeţeni de campanie, primari şi activişti de partid.Prin sistemul informatic era anunţată în fiecare oră prezenţa la vot a cetăţenilor, "lucru care permitea coordonatorilor PSD şi PNL să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne", a scris procurorul Lucian Papici în rechizitoriul transmis instanţei supreme. De asemenea, prin sistemul informatic erau transmise mesaje cu măsuri pentru "creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege", potrivit rechizitoriului. Sistemul informatic a fost folosit şi pentru a obţine informaţii precise în timpul procesului de votare - şi nu după orele 23.00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea - despre modul cum s-a votat în toate secţiile din ţară, respectiv câte voturi "Da" şi câte "Nu" au fost exprimate."De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4.400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului", a mai scris procurorul Papici în rechizitoriu.

În urma percheziţiei informatică au fost identificate mesajele de tip SMS scrise de Dragnea şi transmise, cu ştiinţa acestuia, de către o persoană din cadrul Secretariatului General al PSD, se arată în documentul citat de mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108