REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

VIDEO! Preotul Bisericii Sfântul Mina, campion la acte de caritate. Printre proiecte, un centru pentru pruncii părăsiți și pentru mame abuzate

VIDEO! Preotul Bisericii Sfântul Mina, campion la acte de caritate. Printre proiecte, un centru pentru pruncii părăsiți și pentru mame abuzate

Replica API 21 septembrie 2019 | 00:00 1585

INTERVIU!

INTERVIU!

Preotul Claudiu Banu, care slujește la biserica din lemn aflată în Parcul Tăbăcărie, Sfântul Mina, este un adevărat campion la acte de caritate. A construit, pe terenul primit de la un prieten și donat parohiei, o casă pentru nevoiași, a organizat activități pentru copii și s-a implicat în mai multe acțiuni caritabile pentru cei aflați în dificultate financiară. De asemenea, are în plan să pună bazele unei case care să adăpostească bătrâni ai nimănui, bătrâni singuri, necăjiți. Toate acestea le face fără să aștepte ceva în schimb, însă nimic n-ar fi posibil fără enoriașii săi cu suflet mare, fără ajutorul oamenilor cu situație financiară bună, spune parohul. Centrul pentru pruncii abandonați și pentru mame abuzate de la Techirghiol este cea mai mare realizare, este un proiect în care s-a implicat fizic, psihic și sufleteșe, un vis în care a crezut și care se află la un pas de a se transforma în realitate. Mai multe despre acest proiect, dar și despre acțiunile caritabile, ne povestește parohul Claudiu Banu, în interviul de mai jos.

Reporter: Sunteți unul dintre cei mai iubiți parohi de la malul mării, datorită acțiunilor caritabile care le-ați întreprins încă de când ați venit la această biserică, cele mai multe fiind în sprijinul copiilor. De unde această dăruire?!

Paroh Claudiu Banu: Încă de la numirea mea în această parohie, în 2012, cu binecuvântarea ierarhului meu, ÎPS Teodosie, am judecat și am gândit că biserica și noi, preoții, ne îngrijim mai întâi de mântuirea sufletului, de rugăciune. Din aceasta, reiese un aspect minunat al vieții, anume aspectul filantropic, social, de a te îngriji de cei aflați în dificultate. În societatea noastră există și oameni afectați material, spiritual, sufletesc. De aceea, prin inițierea unor proiecte care vin în sprijinul oamenilor, copiilor, chiar și a celor care sunt în putere și sunt în momente grele din viața lor, am considerat să aducem un aport, o picătură în oceanul de nevoi. Proiectele s-au bucurat, în primul rând, de susținerea enoriașilor din această parohie, a prietenilor, a sponsorilor. Aceștia au înțeles că, dincolo de a oferi un ban, în a ajuta în fiecare proiect, o fac cu sufletul pentru sufletul lor. Atunci când ajutăm necondiționat împlinești cuvântul pe care Hristos ne îndeamnă să-l respectăm: ~Nu vă așteptați să primiți ceva înapoi atunci când faceți bine cuiva~. De aceea, am considerat că activitățile sunt strâns legate de rugăciunile pe care noi le facem. O faptă bună este firească, iar faptele nu-mi aparțin mie, ci enoriașilor din parohie, și a oamenilor din țară care m-au contactat și au vrut să ne ajute.

Rep.: Ați desfășurat, recent, două activități dedicate copiilor: Școala de vară și distribuirea de ghiozdănele echipate cu rechizite.

Paroh C.B.: Am inițiat în luna august un proiect maraton denumit sugetiv ”Spune NU abandonului școlar!”, un proiect dedicat copiilor care provin din familii sărace din județ. Primăria Constanța a oferit rechizite copiilor și anul trecut, inclusiv copiii mei au primit. Și când am văzut aceste rechizite m-am gândit că cei din județ n-au această bucurie. Așa că l-am inițiat, a fost și o provocare pentru noi. Am rugat enoriașii să doneze fiecare un ghiozdan sau mai multe echipate complet, iar noi am dublat numărul donat, din fondurile parohiei care provin din vânzarea lumânărilor, din pomelnice. Sute de copii au beneficiat de ghiozdan, am fost plăcut surprins să le citesc bucuria pe fețele lor. ÎPS a fost alături de noi, dânsul a împărțit ghiozdanele, la rândul său a donat un număr de 50 de ghiozdane. Îmi doresc să fie o acțiune permanentă. În partea de sud-vest, zona Adamclisi, Ostrov, sunt mulți copii predispuși să abandoneze școala. Copiii își doresc să învețe, știu că prin școală pot avea altă viață. La anu vrem să facem un proiect mult mai amplu, poate să lansăm provocarea unor entități cu putere mult mai mare. Am avut și Școala de Vară. Au fost activități recreative în curtea bisericii, copiii s-au unit unii cu ceilalți, au legat prieteni, au făcut pictură, au lucrat cu lut, au făcut olărit, au învățat cum să circule corect, să acorde primul ajutor, am avut concert de folclor care a marcat finalul Școlii de vară.

Rep.: Unul dintre cele mai mari proiecte ale dumneavoastră este cel de la Techirghiol, și anume centrul pentru pruncii abandonați și mame abuzate. În ce stadiu sunt lucrările?

Paroh C.B.: De când sunt în parohia aceasta au fost multe proiecte, și vor fi și pe viitor, dar cel mai însemnat proiect este ridicarea unui așezământ pentru pruncii abandonați și femei abuzate în orașul Techirghiol. Un așezământ destul de mare, făcut cu multă jertfă în ultimii 5 ani. În 2015 am început construcția și ne-a ajutat Dumnezeu ca, prin oameni minunați, dragi pe care-i purtăm în fiecare rugăciune, să fim aproape de final. Am ajuns la momentul în care montăm gresia și faianța și aplicăm finisajele pentru funcționarea acestui așezământ. Noi am propus și am edificat acest așezământ cu caracter permanent. Să fie casă pentru cei care nu au casă. În proiect am gândit ca cei care vor fi asistați să fie și integrați în societate. Copiii vor urma școala, mamele vor fi ajutate să-și găsească loc de muncă. Inițial a fost gândit cu 50 de locuri, pentru că ne gândisem că va fi doar pentru copii. Apoi am decis să fie casă și pentru mame. A fost gândit cu 17 camere dar, din nevoia unor mame cu mai mulți copii, am decis să comasăm camerele în două apartamente pentru femeile cu mai mulți copii. Va fi un regulament, îl creionăm, pentru că suntem aproape de final și trebuie să intrăm în partea de funcționare. Până acum Dumnezeu ne-a adus oameni extraordinari care ne-au ajutat.

Rep.: Când vor fi gata lucrările?

Paroh C.B.: Sper și îmi doresc ca până la finalul anului să fie gata. Chiar eu am săpat groapa pentru acest așezământ. Când am văzut cât de mare este, m-am temut dacă putem s-o umplem vreodată, să construim o clădire așa de mare. Însă, sunt două chestiuni de care depinde deschiderea acestui așezământ: eficiența lucrătorilor, avem 15 muncitori pe șantier care lucrează zilnic, dar dorim și de aspectul material. Ar mai fi nevoie de o sumă de bani pentru a plăti manopera. Datorită unei familii credincioase, apropiate, mobilierul este rezolvat, ahiziționat. Chiar eu am luat măsurile pentru mobilă.

Rep.: Aveți în plan alte proiecte de acest gen?

Paroh C.B.: L-am rugat pe Sfântul Mare Mucenic Mina să-mi îngăduie să fie mai multe proiecte de acest gen. După ce vom obține binecuvântarea Arhiepiscopiei Tomisului, am în gând și în suflet ridicarea unui așezământ pentru bătrâni, nu azil, ci o casă a lor, tot la Techirghiol. Am terenul, o avocată ne-a ajutat în acest sens. Dumnezeu ne va ajuta și cu acest proiect.

Rep.: Care sunt prioritățile imediat următoare?

Paroh C.B.: Ne pregătim pentru hramul bisericii Sfânul Mina, pe 11noiembrie. Vom face meniuri pentru pelerini, iar PS va fi prezent și ne va binecuvânta. Ne pregătim și pentru sărbători, în decembrie vom avea concertul de colinde cu Corala Armonia. Vom face recoltarea de atribuire a alimentelor în satele din județ. 10 sate sunt pe listă, nu știu sigur unde, voi identifica familii aflate în deficultate. Iarna trecută am fost la 500 de familii, cu pachete consistente. În biserică a fost centrul de colectare și le-am pregătit, oamenii au adus multe alimente, așa că am făcut 1000 de pachete, au fost copii care au primit câte două, trei pachete. Sunt oameni foarte săraci.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Buna seara. Am un magazin cu jucarii in Bucuresti,de unde mi-au ramas30 kg de jucarii care nu functioneaza, as dori sa le donez cuiva care are posibilitatea sa le repare si sa le doneze copiilor sarmani.
0
0
s a faca ceva si cu ruina casei parohiale din cernavoda , care sta sa pice, s ai puna bulina !
1
3
Religia este cea mai mare farsa a omenirii!
3
5
E mina numarul 1 de bani dintre bisericile constantene. O sambata de nunti aduce si 10.000 euro incasari. Teodosie i-a lichidat pe fratii Picu ca sa controleze el veniturile pana la ultimul cent. O fi parintele Banu cu sufletul in rai, dar dupa colaborarea cu Teodosie, sigur e cu curul in iad.
5
6
Daca omenirea nu stie ca e finu lui spagoveanu si ca a ajuns la sf Minas dindui afara pe frati picu ca avea impresia ca nu i se duce tot lui spagoveanu aspa-i banu asa il cheama pe popa si nu e popa in acte eeeeeee de spagoveanu nasu
6
7
Parinte te rog sa sfintesti si WC ul directorului retard de la aeroportul kogalniceanu. A costat 250.000.000 din banii nostrii.
5
4
cine este sf mina si in mangalia s-a importat o biserica de lemn sub bagheta lui spagoveanu si tot fara folos ba dimpotriva ,nu a plouat din mai
5
4
Nemernicul de Teodosie nu are niciun merit in toate actiunile umanitare organizate de preotul Claudiu Banu. Pt babime si idioti, sa fie f clar, spagoveanu e pe...langa! Bravo parinte Banu, sanatate si succes in ceea ce faci ! Numai bine, parinte!
9
5
Un preot deosebit ,cu suflet mare si mult har.
10
3
e ala care i-a dat spaga satanei spagoveanu ca altfel pleca in sicilia la cules rosii ! Sa va ia mama dracului de hoti !!!
7
9
Sa faca spitale nu biserici......
7
11
Asta e cel mai mare Talhar .
6
11
Astfel de pameni si fapteke lor vor trebui popularizate in mod constant
7
2
La mai multi preoti care sa faca fapte bune nu doar sa bage in buzunare . Pentru ca pana la urma de asta au ales calea preotiei .
10
0
pentru 08.52: acel om de afaceri picu trecuse biserica pe persoana fizica , impreuna cu terenul foarte mare primit moca de la primarul mihaiesi. oricum raspopitului i-a ramas destul teren moca pe malul lacului unde doreste sa deschida ceva alimentatie publica... ce zici de asta ovanezian si chitac...?!?
8
8
Bravo lui , cu Teodosie sa ai grije la cur!
6
5
Dar din dar se face rai ,deci se poate.De ce nu ia drept exemplu si alti preoti din judet si chiar din tara.Dar unora nu le ajunge lor, ce sa mai dea si altora.Au case, limuzine, copii la scoli inalte...D-zeu cu mila!
20
2
Cum fiara Teodosia l-a afurisit pe Picu ca sa-i ia biserica.
14
7
Acest OM merita tot respectul. Am placerea sa il cunosc de cativa ani si chiar este un adevarat preot. Respect pentru tot ceea ce a facut pana acum.
24
3
Tot respectul dar sa nu mai pomeneasca de banditul de Teodosie
23
4
Cinste lui,dar sa nu mai pomeneasca de preanemernicia sa Teodosie.
28
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108