REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Sâm., 18 Mai 2024
Anul XX Nr. 6733
14.3° Constanța Sâmbătă, 18 Mai 2024 Anul XX Nr. 6733
 

Vila Georgescu, a fostului consilier Iustin Roman, a ajuns un dezastru arhitectural. Video

Vila Georgescu, a fostului consilier Iustin Roman, a ajuns un dezastru arhitectural. Video

Ana Maria LIPAN 19 aprilie 2023 | 00:00 6695

Fostul consilier PNL, Iustin Fabian Roman, s-a ținut de cuvânt și a “reintegrat” faimoasa Vilă Georgescu, de pe strada Sarmisegetuza, la numărul 40, în tabloul urban contemporan. Aspectul bizar al clădirii, ce îmbină curentul architectural modern și cel Belle Epoque, conservat prin reabilitarea fațadelor de la parter, a trezit nemulțumirea constănțenilor. După refacerea monumentului istoric, proprietarii au mai ridicat încă 4 etaje care au, însă, un stil contrastant. Vila Georgescu, care ar putea reprezenta o viziune în trecutul bogat al municipiului și un răgaz de la un peisaj împânzit de clădiri de birouri și spații comerciale, nu face decât să reflecte o parte întunecată a prezentului.

Vila Georgescu, a fostului consilier Iustin Roman, a ajuns un dezastru arhitectural. Video
Timpul necruțător, istoria ingrată și mai ales, retrocedările după perioada comunistă au dus la degradarea unor anumite monumente istorice. La fel s-a întâmplat și cu celebra Vilă Georgescu, situată pe strada Sarmisegetuza.

Vila Georgescu, a fostului consilier Iustin Roman, a ajuns un dezastru arhitectural. Video

Fostul consilier, Iustin Fabian Roman, și-a onorat într-un final promisiunea de a reabilita clădirea, după ce timp de ani de zile aceasta a zăcut în  paragină, dar i-a adus si o adiție proprie. Deasupra parterului, cu un stil architectural Belle Epoque, aceasta a mai înălțat 4 etaje, cu destinația de apartamente.

Vila Georgescu, a fostului consilier Iustin Roman, a ajuns un dezastru arhitectural. Video
Combinația bizară a celor două stiluri contrastante a trezit nemulțumirea constănțenilor, care consideră un sacrilegiu adus unui simbol al orașului de la malul mării. Menționăm faptul că, la demararea proiectului de reabilitare a clădirii, Roman a precizat că celelalte etaje vor avea ca model aspectul parterului, pentru a se realiza o armonie. Starea prezentă a clădirii ne face să ne îndoim însă de simțul estetic al acestuia.

Vila este deținută, în prezent, de Iustin Roman

Vila Georgescu a fost deținută de Comunitatea Evreiască, confiscată de comuniști, retrocedată și pentru o bună perioadă de timp a adăpostit Grădinița numărul 1 până în anul 2008, iar apoi a fost lăsată deschisă pentru a se degrada. Acesta se află din decembrie 2014 în proprietatea soților Greta – Elena și Iustin Fabian Roman. S-a încercat salvarea ei, aflându-se într-o zonă protejată prin lege, prin includerea pe lista clădirilor istorice, dar Direcția Județeană de Cultură Constanța a abandonat inițial lupta, din lipsă de fonduri. În cele din urmă, în anul 2017 s-a reușit şi clasarea ca monument istoric.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se vede că autorii acestui articol, dar mai ales persoanele care comentează, au cunoștințe aprofundate în domeniul arhitecturii. Pe lângă lexicul bogat, au și inventat stilul arhitectural "Belle epoque". Felicitări
0
0
Denumirea corecta e de chizdosenia penelista..o mizerie de bloc in zona exclusiv de case...si nu te lauzi ca ai construit asa ceva decat daca esti prostul mahalalei...
4
1
Tiganie curata!
4
0
Singura metoda pentru a opri astfel de mizerii e sa nu cumparati apartamente intr-o asemenea constructie
4
0
O constructie care descrie perfect kitschul arhitectural al Constantei si nivelul de incultura al locuitorilor care lauda "minunea"... Sa slutesti in asa hal o bijuterie stil Belle Epoque (ce a mai ramas din ea, din nefericire) cu niste cuburi de beton peste ea...Mi-e scarba...
6
0
Îmbinare perfecta a doua stiluri. Oare ???
3
0
De ce nu se sapă mai adânc? Casa a fost retrocedată comunității evreiești iar aceștia au vândut-o, nici gând să o restaureze ei. Cum au obținut proprietatea cum s-a degradat! Nu au făcut-o monument istoric atunci? De ce oare? La stadiul la care era plus intervențiile din comunism doar fațada se mai putea păstra. Avem acum o struțo-cămilă. Bravo statului r*mân! Iar cei de la Direcția de Cultură Constanța stai după un aviz mii de ani, în schimb când e monument istoric nu mișcă nici un deget.
10
0
sânt constanțean și n-umi covine nimik. vriau să moară capra tuturor. âmi dau cu părerea despre tot și mă pricep la tot.
1
15
Este foarte frumoasa cladirea.
4
13
Un bloc bordel !
10
0
E f frumoasa casa
5
13
cea mai frumoasa cladire din toata Constanta
8
15
Bravo Romică! E foarte smechera clădirea, lasă țăranii și frustrații care n au bani nici de pensule de vopsea sa se oftice. Sărăcia, invidia și prostia sunt surori gemene!
5
18
Nu are voie mai multde 3 etaje in cartier de case! Vedem ca a reusit 5!
14
3
După revoluție toți sunt ingineri și etc etc și apar asemenea clădiri grotești
16
2
Alo primăria ? Poate rectifici hotărârea in care ca sa construiesti și nevoie de acordul vecinului! Adică eu pe banii mei pe terenul meu întreb un Moș sau o baba frustrata dacă am voie sa construiesc! Întreb primăria întreb organele abilitate in construcții nu un sărac leșinat care toată viața a băut și are un cotez!
6
11
Sunt convins ca nu respecta ceva din punct de vedre legal, ca de exemplu insotirea caselor invecinate, sau destinatia de spatiu cu activitate comerciala intensa in zona rezidentiala. Daca el e borfas, cei de la primarie idem, vecinii de ce ni s-au luat la tranta cu el. Sigur il stopau. Va dainui zeci si zeci de ani inca o cacofonie arhitecturala.
14
2
Chitac i-a dat autorizatie ?
8
6
Hai ca arata bine, nu va mai ca….. atata pe voi.
12
16
Cine i a dat voie acestui meltean sa si bata atat de tare joc de orasul nostru? Chiar ne meritam soarta daca acceptam sa fim contemporani cu o asemenea mare batjocura. Ca nimeni nu l suspecteaza pe amaratul asta de multa inteligenta este cunoscut de toti dar tot in aceeasi categorie sa fie si arhitectul care a realizat acest kitsch e de noaptea mintii! ...si cand te gandesti ca acum ceva timp se apleca umil dupa firimiturile aruncate de Gabi Comanescu!
25
6
Nu este p***t cel care cere ci cel care da.
13
1
Oribilitatea respectivă poate fi cu succes emblema reprezentativă a orașului kitsh, în care s-a transformat Constanța. A devenit polul prostului gust cocalaresc. Cei care au bani, au impresia că au și bun gust. Greșit. Sunt niște țărănoi proști cu aere de domni. Multă scârbă!
37
4
Primaria e de vina.Nu trebuia sa dea autorizație de construcție.Proprietarul a cerut autorizație și Primaria a eliberat-o.
35
5

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468