REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

"Voi susţine realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4, pentru că acesta înseamnă mii de locuri de muncă"

"Voi susţine realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4, pentru că acesta înseamnă mii de locuri de muncă"

Replica API 30 noiembrie 2012 | 00:00 174

Tudor Şerban, candidatul ARD pe Colegiul 3 Camera Deputaţilor:

Tudor Şerban, candidatul ARD pe Colegiul 3 Camera Deputaţilor:

A fost, pe rând, director Electrica, IRE, Conel, iar în perioada 2008-2010 a deţinut funcţia de secreatr de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Este membru PDL, iar experienţa profesională l-a aşezat, desigur, în conducerea Departamentului Energetic al partidului. Când i s-a propus să candideze la Constanţa, nu a spus de prima dată "da". Analizând însă situaţia judeţului, Tudor Şerban a ajuns la concluzia că trebuie să se producă şi o schimbare, că judeţul Constanţa nu mai trebuie să fie "roşu". Tudor Şerban candidează din partea ARD pe Colegiul 3 Camera Deputaţilor, iar la curiozitatea noastră, a mărturisit că primul care l-a întrebat de ce nu ar candida la Constanţa a fost Adriean Videanu. Apoi, i-a cerut acest lucru şi liderul PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, şi alţi pedelişti constănţeni, pe care nu i-a mai putut refuza.

Domnule Şerban, aveţi în spate o carieră de invidiat, de ce aţi decis să candidaţi într-un judeţ despre care se ştie că este "roşu"?

Tudor Şerban: Eu cred că într-un astfel de judeţ trebuia să candidez. Realizările muncii mele şi carierei mele se datorează în principal Constanţei. Aici am venit ca stagiar, aici am promovat pe toate scările, şef de centru, şef de secţie, până la director general de filială, aici am pus în funcţiune mari obiective industriale, cum ar fi Feroaliaje Tulcea, Aluminiu Tulcea, Petromidia, Canalul Dunărea-Marea Neagră, Şantierul Naval Mangalia, Şantierul Naval Constanţa. De Constanţa se leagă cele mai frumoase lucruri din viaţa mea, iar profesional vorbim despre staţia Isaccea, care a fost prima staţie de 750 kv din ţară şi a patra din Europa. Aceasta a fost pentru mine trambulina de lansare, pentru care am făcut carieră la un nivel foarte înalt şi în Bucureşti.

Rep.: Am menţionat că este un judeţ "roşu", aşadar, cum ar fi pentru dumneavoastră, care aţi ocupat funcţii importante, un eşec?

T.Ş.: Eu am spus că judeţul este roşu pentru că este manipulat, constănţenii mei - pot să spună acest lucru - sunt manipulaţi. Judeţul Constanţa este un judeţ de dreapta, eu asta am simţit-o de când am venit din anii '73, din două oraşe mari ale ţării, altele decât Constanţa, şi am zis: oamenii de aici sunt puţin mai speciali şi sunt speciali pentru faptul că este un port la Marea Neagră, că a fost un judeţ care în decursul istorie a avut tot felul de mutări, de oameni politici importanţi care erau toţi de dreapta, un judeţ care a avut de suferit în istorie şi care n-a iubit niciodată comunismul, dar s-a trezit după Revoluţie cu nişte tipi foarte democratici la nivelul anilor '90 - '91, când au apărut prima dată ziare înţepătoare, aşa cum, constănţenii nu mai citiseră. Primul post de televiziune local, care a fost o mare noutate, prezenta nenorocirile care s-au făcut până acum în acest judeţ şi care, după 20 de ani de zile de democraţie din asta cu linguriţa, a reuşit să acapareze, să ne întoarcem de unde am plecat acum 20 de ani. Lumea a ajuns la saturaţie, aproape că nu vrea să-şi mai exprime dorinţa. Din Dobrogea, Constanţa trebuie să fie judeţul care să dea primul semnal de schimbare, pentru că eu cred că democraţia are de suferit şi că proiectele pe care Constanţa le are la ora actuală sunt proiecte minore, nu sunt proiecte care să ne reprezinte. Din Constanţa trebuie să vină proiecte importante, cum ar fi energia, cât şi alte industrii, pe care deocamdată judeţul le-a abandonat. Marile firme care au venit aici s-au retras imediat, pentru că toate discuţiile au început cu "procentul, cât la sută din afacere o lăsaţi aici", iar apoi unii să se organizeze cu multe bannere şi mulţi fluturaşi care să-i scoată în evidenţă.

Rep.: Dumneavoastă, prin ceea ce spuneţi, e clar că vă referiţi la miturile legate de conducerea judeţeană şi cea municipală. Însă, la ce firme vă referiţi atunci când spuneţi că au plecat?

T.Ş.: Eu nu am voie să vă dau nume. Vă spun însă două, care au rămas: Iberdrola şi CEZ. Aceste firme, ca să pătrundă cu eolienele în judeţul Constanţa, cu 1 miliard şi 400 de milioane, au trimis reprezentanţi să facă intervenţie la nivel de prim-ministru, la nivel de preşedintele ţării, pentru că o conducere judeţeană nu le dă aprobări de construcţie şi o conducere locală, prin primari, cerea şpagă în permanenţă. Lucrurile sunt cunoscute. Deci v-am spus două, pot să vă spun foarte multe, toate aceste firme au trecut pe la mine, prin minister, iar eu am spus că nu se poate aşa ceva! Mai departe, pot să vă spun despre investiţiile care urmează să apară, avem acum prospecţiuni OMV pentru gaze naturale în Marea Neagră şi prospecţiuni ale unei mari firme americane în domeniul petrolier, lucruri care pentru judeţul Constanţa înseamnă deschidere. De asemenea, avem proiectul AGRI, la care am lucrat şi l-am semnat în Azerbaidjan şi în Georgia, pentru a aduce gaze lichefiate din Azerbaidjan prin Georgia la Constanţa, este un proiect de 7 miliarde, jumătate din consumul ţării.

Rep.: Am aflat care este opinia dumneavoastră faţă de cei care conduc judeţul Constanţa, spuneţi-ne acum şi care sunt proiectele dumneavoastră, cele mai importante sau de suflet, cele pe care le propuneţi constănţenilor.

T.Ş.: Grupul de reactoare 3-4 de la Cernavodă, le-am anunţat din poziţia de secretar de stat, am dus acest proiect până la un anumit punct . A continuat, prin intermediul colegilor mei care au rămas la Ministerul Economiei. Are, din punctul meu de vedere, o problemă mare privind atragerea investitorilor. În schimb, studiul de fezabilitate este încheiat, se ştie care este valoarea proiectului. Vă pot spune că eu am mers după investitori, în calitate de secretar de stat, atât în Coreea, cât şi în China. Au existat oferte la un moment dat, dar din cauza schimbărilor noastre politice permanente şi a instabilităţii guvernelor, nu s-au hotărât să vină în acest proiect. Îi aşteptăm, voi face demersuri în acest sens din calitatea de deputat, bineînţeles, dacă voi fi ales. În cadrul acestui proiect este vorba despre aproape 10 mii de locuri de muncă, este vorba despre o tehnologie foarte înaltă, este vorba despre tinerii din zona Cernavodă-Medgidia care îşi vor găsi locuri de muncă în primul rând în companiile de construcţie, pentru că acolo, de la turnat betoane, confecţii metalice şi până la fizică nucleară va fi nevoie de forţă de muncă. Eu, ca deputat, voi avea posibilitatea ca, prin comisia de specialitate, să chem, împreună cu colegii, guvernul, să convingem guvernul să ne implicăm mai mult în acest proiect. Tot ca deputat voi putea amenda legi ale energiei, dar nu numai, aşa încât guvernul să facă, din acest proiect al reactoarelor 3 şi 4 un proiect naţional, ceea ce şi este. Un alt proiect este cel legat de energia eoliană, ceea ce, prin natura lucrurilor, avem vânt în Dobrogea. Deja sunt parcuri importante. Eu am un proiect interesant, prin care, energia eoliană produsă de vânt să nu mai fie trimisă în sistemul naţional, să fie trimisă la pompe, care să ia apa din Dunăre şi să o pompeze pe canale. Pe orizonatală, asta va însemna că vom dezvolta şi agricultura. De asemenea, avem posibilitatea dezvoltării turismului. Pe colegiul meu s-au construit câteva mănăstiri foarte frumoase şi putem avea un turism de acest gen, în sensul că atunci când vin turiştii, navele de croazieră care aduc turişti, ei să nu meargă doar să vadă Crama Murfatlar, ci să vină să viziteze şi lăcaşurile de cult din Colegiul 3 pentru care eu candidez.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108