rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 29 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Tudor Şerban, candidatul ARD pe Colegiul 3 Camera Deputaţilor:

"Voi susţine realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4, pentru că acesta înseamnă mii de locuri de muncă"

A fost, pe rând, director Electrica, IRE, Conel, iar în perioada 2008-2010 a deţinut funcţia de secreatr de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Este membru PDL, iar experienţa profesională l-a aşezat, desigur, în conducerea Departamentului Energetic al partidului. Când i s-a propus să candideze la Constanţa, nu a spus de prima dată "da". Analizând însă situaţia judeţului, Tudor Şerban a ajuns la concluzia că trebuie să se producă şi o schimbare, că judeţul Constanţa nu mai trebuie să fie "roşu". Tudor Şerban candidează din partea ARD pe Colegiul 3 Camera Deputaţilor, iar la curiozitatea noastră, a mărturisit că primul care l-a întrebat de ce nu ar candida la Constanţa a fost Adriean Videanu. Apoi, i-a cerut acest lucru şi liderul PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, şi alţi pedelişti constănţeni, pe care nu i-a mai putut refuza.

Domnule Şerban, aveţi în spate o carieră de invidiat, de ce aţi decis să candidaţi într-un judeţ despre care se ştie că este "roşu"?

Tudor Şerban: Eu cred că într-un astfel de judeţ trebuia să candidez. Realizările muncii mele şi carierei mele se datorează în principal Constanţei. Aici am venit ca stagiar, aici am promovat pe toate scările, şef de centru, şef de secţie, până la director general de filială, aici am pus în funcţiune mari obiective industriale, cum ar fi Feroaliaje Tulcea, Aluminiu Tulcea, Petromidia, Canalul Dunărea-Marea Neagră, Şantierul Naval Mangalia, Şantierul Naval Constanţa. De Constanţa se leagă cele mai frumoase lucruri din viaţa mea, iar profesional vorbim despre staţia Isaccea, care a fost prima staţie de 750 kv din ţară şi a patra din Europa. Aceasta a fost pentru mine trambulina de lansare, pentru care am făcut carieră la un nivel foarte înalt şi în Bucureşti.

Rep.: Am menţionat că este un judeţ "roşu", aşadar, cum ar fi pentru dumneavoastră, care aţi ocupat funcţii importante, un eşec?

T.Ş.: Eu am spus că judeţul este roşu pentru că este manipulat, constănţenii mei - pot să spună acest lucru - sunt manipulaţi. Judeţul Constanţa este un judeţ de dreapta, eu asta am simţit-o de când am venit din anii '73, din două oraşe mari ale ţării, altele decât Constanţa, şi am zis: oamenii de aici sunt puţin mai speciali şi sunt speciali pentru faptul că este un port la Marea Neagră, că a fost un judeţ care în decursul istorie a avut tot felul de mutări, de oameni politici importanţi care erau toţi de dreapta, un judeţ care a avut de suferit în istorie şi care n-a iubit niciodată comunismul, dar s-a trezit după Revoluţie cu nişte tipi foarte democratici la nivelul anilor '90 - '91, când au apărut prima dată ziare înţepătoare, aşa cum, constănţenii nu mai citiseră. Primul post de televiziune local, care a fost o mare noutate, prezenta nenorocirile care s-au făcut până acum în acest judeţ şi care, după 20 de ani de zile de democraţie din asta cu linguriţa, a reuşit să acapareze, să ne întoarcem de unde am plecat acum 20 de ani. Lumea a ajuns la saturaţie, aproape că nu vrea să-şi mai exprime dorinţa. Din Dobrogea, Constanţa trebuie să fie judeţul care să dea primul semnal de schimbare, pentru că eu cred că democraţia are de suferit şi că proiectele pe care Constanţa le are la ora actuală sunt proiecte minore, nu sunt proiecte care să ne reprezinte. Din Constanţa trebuie să vină proiecte importante, cum ar fi energia, cât şi alte industrii, pe care deocamdată judeţul le-a abandonat. Marile firme care au venit aici s-au retras imediat, pentru că toate discuţiile au început cu "procentul, cât la sută din afacere o lăsaţi aici", iar apoi unii să se organizeze cu multe bannere şi mulţi fluturaşi care să-i scoată în evidenţă.

Rep.: Dumneavoastă, prin ceea ce spuneţi, e clar că vă referiţi la miturile legate de conducerea judeţeană şi cea municipală. Însă, la ce firme vă referiţi atunci când spuneţi că au plecat?

T.Ş.: Eu nu am voie să vă dau nume. Vă spun însă două, care au rămas: Iberdrola şi CEZ. Aceste firme, ca să pătrundă cu eolienele în judeţul Constanţa, cu 1 miliard şi 400 de milioane, au trimis reprezentanţi să facă intervenţie la nivel de prim-ministru, la nivel de preşedintele ţării, pentru că o conducere judeţeană nu le dă aprobări de construcţie şi o conducere locală, prin primari, cerea şpagă în permanenţă. Lucrurile sunt cunoscute. Deci v-am spus două, pot să vă spun foarte multe, toate aceste firme au trecut pe la mine, prin minister, iar eu am spus că nu se poate aşa ceva! Mai departe, pot să vă spun despre investiţiile care urmează să apară, avem acum prospecţiuni OMV pentru gaze naturale în Marea Neagră şi prospecţiuni ale unei mari firme americane în domeniul petrolier, lucruri care pentru judeţul Constanţa înseamnă deschidere. De asemenea, avem proiectul AGRI, la care am lucrat şi l-am semnat în Azerbaidjan şi în Georgia, pentru a aduce gaze lichefiate din Azerbaidjan prin Georgia la Constanţa, este un proiect de 7 miliarde, jumătate din consumul ţării.

Rep.: Am aflat care este opinia dumneavoastră faţă de cei care conduc judeţul Constanţa, spuneţi-ne acum şi care sunt proiectele dumneavoastră, cele mai importante sau de suflet, cele pe care le propuneţi constănţenilor.

T.Ş.: Grupul de reactoare 3-4 de la Cernavodă, le-am anunţat din poziţia de secretar de stat, am dus acest proiect până la un anumit punct . A continuat, prin intermediul colegilor mei care au rămas la Ministerul Economiei. Are, din punctul meu de vedere, o problemă mare privind atragerea investitorilor. În schimb, studiul de fezabilitate este încheiat, se ştie care este valoarea proiectului. Vă pot spune că eu am mers după investitori, în calitate de secretar de stat, atât în Coreea, cât şi în China. Au existat oferte la un moment dat, dar din cauza schimbărilor noastre politice permanente şi a instabilităţii guvernelor, nu s-au hotărât să vină în acest proiect. Îi aşteptăm, voi face demersuri în acest sens din calitatea de deputat, bineînţeles, dacă voi fi ales. În cadrul acestui proiect este vorba despre aproape 10 mii de locuri de muncă, este vorba despre o tehnologie foarte înaltă, este vorba despre tinerii din zona Cernavodă-Medgidia care îşi vor găsi locuri de muncă în primul rând în companiile de construcţie, pentru că acolo, de la turnat betoane, confecţii metalice şi până la fizică nucleară va fi nevoie de forţă de muncă. Eu, ca deputat, voi avea posibilitatea ca, prin comisia de specialitate, să chem, împreună cu colegii, guvernul, să convingem guvernul să ne implicăm mai mult în acest proiect. Tot ca deputat voi putea amenda legi ale energiei, dar nu numai, aşa încât guvernul să facă, din acest proiect al reactoarelor 3 şi 4 un proiect naţional, ceea ce şi este. Un alt proiect este cel legat de energia eoliană, ceea ce, prin natura lucrurilor, avem vânt în Dobrogea. Deja sunt parcuri importante. Eu am un proiect interesant, prin care, energia eoliană produsă de vânt să nu mai fie trimisă în sistemul naţional, să fie trimisă la pompe, care să ia apa din Dunăre şi să o pompeze pe canale. Pe orizonatală, asta va însemna că vom dezvolta şi agricultura. De asemenea, avem posibilitatea dezvoltării turismului. Pe colegiul meu s-au construit câteva mănăstiri foarte frumoase şi putem avea un turism de acest gen, în sensul că atunci când vin turiştii, navele de croazieră care aduc turişti, ei să nu meargă doar să vadă Crama Murfatlar, ci să vină să viziteze şi lăcaşurile de cult din Colegiul 3 pentru care eu candidez.

Alexandra ANTON

vineri, 30 noiembrie 20120
Comentarii
mai mult...Replica
29 sep 00:00ReplicaRĂSARE un IMOBIL cu 8 ETAJE în PISCINA hotelului UNIREA din MAMAIA

Un nou hotel va răsări în staţiunea Mamaia, în viitorul apropiat. Covasna Estival 2002 SA a obţinut mână liberă...209

29 sep 00:00ReplicaRiver Transnav a pus MONOPOL pe BANII primăriei Constanța228
29 sep 00:00ReplicaCHIȚAC și-a luat REVANȘA și i-a făcut VÂNT lui FĂGĂDĂU!315
29 sep 00:27ReplicaCe PRIMĂRII au câştigat PNL și PSD în județul Constanța

Alegerile locale au luat sfârșit în România, aducând cu sine mai multe surprize dar și întărind ”scaunele”...326

29 sep 00:00ReplicaSCHIMBARE de PROPORȚII în DOSARUL TENTATIVEI de OMOR dintr-un BAR!161
29 sep 00:17ReplicaFemeie TERORIZATĂ de fostul SOŢ, luată la MIŞTO de 112!183
29 sep 00:00ReplicaSTELIAN ION vede o MAJORITATE alături de PNL! Video

USR Plus Constanța a susținut o conferință de presă, după rezultatul final, în urma alegerilor locale, la...140

29 sep 00:00ReplicaUn INGINER din port, CONDAMNAT pentru EFECTUAREA DEFECTUOASĂ a unei VERIFICĂRI TEHNICE156
29 sep 00:15ReplicaCUM a CÂŞTIGAT Nicoleta VRABIE Primăria PEŞTERA233
29 sep 00:00ReplicaBEAT MORT, a BĂTUT un ŞOFER de MICROBUZ pentru că REFUZA să îl ia din STAŢIE

Cristian Rorman din Cobadin este cunoscut în localitate ca un tip destul de violent. Pe lângă faptul că își bate...109

29 sep 00:00ReplicaUSR contestă ALEGERILE de la AGIGEA188
29 sep 23:53ReplicaPrima REACȚIE a lui MURAD, după ce a PIERDUT alegerile: Sunt onorat să...2369
Vremea
21.4°21.3° - 21.4° luni, 28 septembrie 2020
ConstanțaUmiditate: 82%
Vânt: 6.4 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
29 sep 00:00SportLiverpool s-a impus cu 3-1 pe Anfield în fața lui Arsenal

Mikel Arteta a declarat înainte de acest meci că este dispus să facă compromisuri pentru a obține un rezultat....59

29 sep 00:00SportDinamo a fost învinsă, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (1-0), de UTA Arad

Formaţia Dinamo a fost învinsă, luni, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (1-0), de echipa UTA Arad, în ultimul meci...65

29 sep 00:00SportFC Hermannstadt a câştigat, scor 2-1, meciul cu FC Botoşani

Formaţia FC Hermannstadt a câştigat, scor 2-1, meciul susţinut, luni, pe teren propriu, în compania echipei FC...82

29 sep 00:00SportRafael Nadal s-a calificat, fără probleme, în turul doi la Roland Garros

Rafael Nadal, cap de serie numărul 2 şi de 12 ori câştigător al turneului, s-a calificat, luni, fără probleme,...68

Local
29 sep 20:20LocalRAZII pe străzile din județul Constanța!

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța, la data de 27 septembrie a.c., în intervalul orar 08.00 - 22.00,...621

29 sep 20:20LocalPrinși la volan sub influența băuturilor alcoolice

La data de 26 septembrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier Tulcea au depistat un bărbat de 66 de ani, din comuna...632

29 sep 20:19LocalDoi bărbați din Constanța, bolnavi COVID-19 au decedat. Ambii aveau comorbidități

În intervalul 27.09.2020 (10:00) – 28.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 30 de decese (15 bărbați și 15 femei),...959

29 sep 20:17LocalDumitru Guriță, primarul comunei Mereni

...762

29 sep 20:16LocalModificări în traficul rutier din stațiunea Mamaia

Primăria Municipiului Constanța informează că, de la 01 octombrie, se modifică viteza maxim admisă pe bulevardul...913

29 sep 20:15LocalCati Hristu a CÂȘTIGAT Primăria Cogealac

2114

Politică
29 sep 00:04PoliticăLudovic Orban anunță REMANIERE: Pleacă doi miniștri

După ce a picat o moțiune de cenzură și a supraviețuit alteia, Ludovic Orban face prima remaniere guvernamentală,...1623

29 sep 21:34PoliticăOrban: 'PNL a câștigat alegerile locale!'

Ludovic Orban spune că PNL este marele câștigător al alegerilor locale, deși PSD a clamat că va avea cei mai...732

29 sep 21:34PoliticăLa Năvodari, Chelaru a câștigat un nou mandat

3612

29 sep 21:36PoliticăValentin VRABIE a CÂȘTIGAT Primăria Medgidia

Locuitorii din Medgidia l-au votat, în proporție de peste 60%, pe primarul în funcție Valetin Vrabie.Acesta a postat...585

29 sep 21:36PoliticăPrimarul din Deveselu, mort de COVID, a câștigat alegerile de duminică

Ion Aliman, primarul din Deveselu, care a murit 17 septembrie din cauza COVID-19, a câștigat alegerile locale de...894

29 sep 21:35PoliticăCristian Popescu Piedone a câştigat Primăria Sectorului 5!

Cristian Popescu Piedone a câştigat Primăria Sectorului 5! Contracandidatul său şi-a recunoscut înfrângerea în...856

Interviuri
12 sep 15:07InterviuriINTERVIU! Mircea DOBRE: În 30 de ani, în acest municipiu NU s-a MUNCIT

Mircea Titus Dobre, candidatul partidului PRO România la funcția de primar al municipiului Constanța, a acordat un...1924

11 sep 15:07InterviuriCristian Cârjaliu, PRIMARUL care a schimbat FAȚA comunei AGIGEA! Video

Cristian Cârjaliu, primarul comunei Agigea, dorește să câștige un nou mandat la conducerea localității pe care o...2927

11 sep 15:07InterviuriCostin Avătavului: Și colegii de partid ai lui FĂGĂDĂU ar vrea mai mult de la actuala administrație

1783

18 sep 01:01InterviuriFelix Stroe: 'Există viață și după 27 septembrie, și pentru Făgădău, și pentru Stroe'

Contestat de unii, apreciat de alții, Felix Stroe, președintele PSD Constanța și directorul SC RAJA SA, fără doar...4570

5 sep 00:39InterviuriRaluca TURCAN: Constanţa arată aşa (...) pentru că PRIMARUL e un administrator SLAB

Decebal Făgădău s-a lăudat, în nenumărate rânduri, cu proiectele sale aflate în derulare ori viitoare, cu bani...2788

27 aug 00:04InterviuriZanfir IORGUȘ: Orașul este administrat pe principiul GOSPODINEI care BAGĂ GUNOIUL sub PREȘ

Zanfir Iorguș a revenit pe scena politică și este candidatul Alianței PSD – PNȚCD- ALDE-PER-PRM-Neamul Românesc...3750

10 sep 12:27InterviuriFrățilă îi arată cartonașul ROȘU lui Vergil Chițac

Constantin Frățilă, candidat din partea partidului LORD la postul de primar al municipiului Constanța, a reacționat...5616

9 sep 15:08InterviuriVergil CHIŢAC: NU sunt omul lui COMĂNESCU. El este OMUL meu

Vergil Chițac, candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al orașului Constanța, a vorbit în...3870

9 sep 15:08InterviuriHoria Constantinescu: BABU a pus UMĂRUL la ELIBERAREA AUTORIZAŢIILOR de CONSTRUIRE cu ÎNCĂLCAREA LEGII

3001

Monden
29 sep 00:00MondenVila Playboy, lăsată în paragină şi prădată de hoţi. Ce vrea să facă cu ea noul proprietar

Celebra vilă Playboy a fost lăsată în paragină și ar fi fost chiar jefuită de mai multe ori, de la moartea lui...77

29 sep 00:00MondenJoaquin Phoenix şi Rooney Mara au devenit părinţii unui băieţel, River

Actorii Joaquin Phoenix şi Rooney Mara au devenit părinţii unui băieţel, căruia i-au pus numele River, în onoarea...63

29 sep 00:00MondenGwyneth Paltrow a pozat nud pentru a sărbători împlinirea vârstei de 48 de ani

70

29 sep 00:00MondenEmma Stone s-ar fi căsătorit în secret cu Dave McCary şi ar fi însărcinată

Cunoscuta actriţă americană Emma Stone şi scenaristul umorist Dave McCary s-ar fi căsătorit în secret după ce au...72

29 sep 00:00MondenBox-office: "Tennet" obţine încasări globale de 280 de milioane de dolari

Filmul "Tenet", în regia lui Christopher Nolan, a obţinut încasări 280 de milioane de dolari la nivel mondial şi a...67

29 sep 00:00MondenFestivalul de la Cannes va organiza o mini-ediţie simbolică la sfârşitul lunii octombrie

63

Mapamond
29 sep 00:00MapamondAtacatorul de la Paris spune într-un video analizat de poliţie că va comite un act de "rezistenţă"

Poliţia franceză studiază o înregistrare video în care bărbatul suspectat că a atacat vineri două persoane cu o...62

29 sep 00:00MapamondUnul dintre cei patru suspecţi judecaţi pentru doborârea cursei MH17 a negat orice implicare

Unul dintre cei patru suspecţi judecaţi pentru doborârea unui avion malaezian deasupra Ucrainei, în 2014, a negat...69

29 sep 00:00MapamondExplozie la Beirut - ONG: Un copil din patru riscă să fie privat de acces la învăţământ

61

29 sep 00:00MapamondCoronavirus: Peste un milion de decese înregistrate în lume

Pandemia de COVID-19 a făcut peste un milion de morţi în lume de când biroul OMS din China a semnalat apariţia...69

29 sep 00:00MapamondCoronavirus: Primul deces într-o tabără de migranţi din Grecia

Autorităţile din Grecia au anunţat duminică primul deces legat de noul coronavirus într-o tabără de migranţi,...64

29 sep 00:00MapamondLocuitorii din Geneva au votat în favoarea unui salariu minim de 23 de franci elveţieni pe oră

64

Sănătate
29 sep 00:00Sănătate8 efecte ale întreruperii anticoncepționalelor

Întreruperea utilizării de anticoncepționale poate genera unele schimbări în corpul femeii, cum ar fi pierderea sau...62

29 sep 00:00SănătateSemne ascunse ale sindromului ovarelor polichistice

Dezechilibrul hormonal care stă la baza sindromului de ovar polichistic le face pe femeile afectate să simtă multe...67

29 sep 00:00SănătateMituri și preconcepții despre infecțiile tractului urinar

65

29 sep 00:00SănătateColul uterin scurt: cauze, diagnostic și tratament

Colul uterin poate fi mai scurt decât în mod normal din cauza unor operații sau a unor afecțiuni ginecologice. Un...69

29 sep 00:00SănătateBoala parodontală, o altă complicație a poliartritei reumatoide

Studiile arată că boala parodontală și poliartrita reumatoidă sunt boli cronice inflamatorii, care se pot...64

29 sep 19:26SănătateDeteriorarea danturii: obiceiuri nocive și efectele lor

62

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT