REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Zâmbete, nervi şi laude: francezii au vizitat Cartierul Social Henri Coandă

Zâmbete, nervi şi laude: francezii au vizitat Cartierul Social Henri Coandă

Replica API 15 iunie 2013 | 00:00 97

Locuitorii zonei: Au revoirrrr!

Locuitorii zonei: Au revoirrrr!

Cartierul Social Henri Coandă a fost vizitat de o comisie de francezi, aceeaşi care a participat joi la Forumul Cooperării Descentralizate România - Franţa, organizat la Pavilionul Expoziţional. Aceasta a fost primită cu urale de către locuitorii cartierului, mai ceva ca la un concert! Edilul de la malul mării, Radu Mazăre, a fost gazdă şi a fost felicitat de francezi, care au menţionat că nu ar fi rău să adopte şi ei ideea. Nu au lipsit nici momentele tensionate, dar nici cele comice. Mazăre şi-a ieşit din fire când o femeie s-a plâns că plăteşte mult curentul, dar i-a venit zâmbetul pe buze când a primit cadouri, precum o carte scrisă de medicul Nicolae Bacalbaşa, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, care se numeşte "Opriţi dricul, mortu' ăsta n-a dat plicul". De asemenea, edilul a anunţat că se vor mai da în folosinţă alte patru blocuri şi se va demara şi cea de-a doua etapă a proiectului Henri Coandă.

Cartierul Social Henri Coandă s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare, locuitorii ieşind în stradă încă de dimineaţă pentru a-şi primi primarul, dar şi comisia franceză. În momentul în care autobuzul etajat şi-a făcut apariţia, oamenii au început să strige de bucurie şi să aplaude, ca şi cum ar fi urcat pe scenă vedetele lor preferate. Imediat după aceea, edilul de la malul mării, care ajunsese mai devreme, a ţinut să prezinte proiectul, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Liviu Tramudana, fiind pe post de translator. Printre cuvintele din descriere, s-a menţionat şi faptul că acest cartier este printre cele mai sigure şi liniştite din oraş. "Aici sunt 2.500 de oameni. Cei care locuiesc în acest cartier sunt oameni cu grave probleme, care nu aveau nici o locuinţă, bolnavi, cu handicap, cu venituri foarte mici, bătrâni, tineri care au ieşit din şcoli şi care locuiau în condiţii precare. Este singurul proiect de genul acesta din România. Blocurile sunt construite pe structură metalică, au fost ieftine, aşa ne-am şi putut permite să le construim. Aici au toate condiţiile. Am construit şi o biserică pentru cei creştini, lângă se va face un locaş unde copiii vor învăţa împreună cu cei din cadrul Arhiepiscopiei, în spate vom construi şi o geamie pentru cei de etnie musulmană. Avem şi un magazin cu produse ieftine, pentru oamenii săraci. Avem birou administrativ, tot cartierul este supravegheat de poliţiştii locali. Deşi, iniţial, mulţi locuitori ai oraşului s-au speriat şi au spus că aici va fi un focar de hoţie, nelinişte, gălăgie, vreau să vă spun că la ora actuală este cel mai sigur şi cel mai liniştit cartier din oraş. Există trei tipuri de repartiţii pentru oamenii de aici, cei grav bolnavi sau cu venituri mici locuiesc gratis, nu plătesc nimic. Cei care au venit cât de cât rezonabil plătesc numai utilităţile iar ceilalţi, care se pot întreţine, plătesc şi o chirie modică, respectiv 12 euro pe lună", a declarat primarul Constanţei. După scurta prezentare, convoiul a pornit în "recunoaştere" vizitând mai multe blocuri. Oamenii şi-au deschis uşile, bucuroşi de oaspeţi. Printre aceştia se afla şi o femeie, cu soţul bolnav de scleroză, francezii felicitându-l pe edil pentru proiect.

Francezii: Ar trebui să adoptăm şi noi proiectul acesta numai că la noi nu prea sunt agreaţi ţiganii!

Comisia a fost de-a dreptul impresionată de proiect şi de condiţiile în care trăiesc acei oameni defavorizaţi. Au menţionat, de asemenea, că ar trebui să adopte şi ei ideea, numai că este ceva mai dificil. "Este un proiect foarte interesant, chiar şi pentru Franţa. E foarte curat, toate sunt la locul lor. Sunt entuziasmat. Nu avem un astfel de proiect în Franţa, pentru că autoritatea franceză probabil că nu a găsit soluţia ideală..., adaptată. Poate fi un exemplu, l-am putea prelua, de aia suntem aici. Însă, la noi e mai dificil, avem resurse dar e puţin diferit, este o altă percepţie cu privire la ţigani", a declarat Eyraud Patrice. Însă, i s-a explicat ulterior că proiectul nu vizează numai persoanele de etnie romă, fiind vorba şi de cele bolnave sau sărace.

Mazăre, scos din sărite de o locatară din Henri Coandă

Vizita a continuat, însă a apărut şi momentul în care primarul Mazăre şi-a ieşit din fire şi a început să ţipe. Totul a plecat de la o femeie care s-a arătat nemulţumită de faptul că plăteşte mult curentul. "Ţi-am dat casă, mi-am pus constănţenii în cap şi acum mă cerţi? Poate nu vă mai fac nimic!!! Nu plăteşti, afarăăă!", a ţipat Mazăre.

Cadou pentru Mazăre: "Opriţi dricul, mortu' ăsta n-a dat plicul"

Pe lângă brăţara pe care o purta cu mândrie, primită de la locuitorii din Henri Coandă, primarul Constanţei a primit şi o carte chiar de la medicul Nicolae Bacalbaşa, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, care se numeşte "Opriţi dricul, mortu' ăsta n-a dat plicul". Atmosfera s-a luminat de îndată: "Îmi eşti tare simpatic, mulţumesc pentru carte", i-a spus Mazăre lui Bacalbaşa. La final, când francezii se urcau în autobuzul etajat, un locuitor al cartierului a dorit să arate că este un adevărat vorbitor de limbă franceză, strigând cât îl ţinea gura:"Au revoir!!!", fluturând în aer cu şapca, spre deliciul oaspeţilor, care i-au cântat în strună, vorbind cu el. De asemenea, trebuie să menţionăm şi faptul că încă se mai lucrează, alte blocuri urmând a fi date în folosinţă, în maxim două - trei săptămâni. "Vreau să vă spun că în Franţa, cazurile sociale grave sunt tratate în condiţii mai proaste ca în România. I-am adus să vadă că lucrurile nu sunt chiar aşa cum văd ei de acolo, de sus, din Europa, şi că se poate şi că am făcut pentru oamenii amărâţi. Sigur că mai au nemulţumiri, dar au unde să stea, bă fraţilor! Să spună şi mai departe ce au văzut aici, să nu ne mai vorbească de sus. Ştii ce mi-a spus o franţuzoaică? I-am spus că aici ne-a costat 2.700 de euro de fiecare om băgat în casă, cu toate utilităţile şi ea mi-a spus că în Franţa costă atât metrul pătrat. Şi i-am zis: dacă vreţi să găsiţi mai ieftin, găsiţi, dar trebuie să vreţi. În continuare, vom da în folosinţă alte 4 blocuri, în următoarele două - trei săptămâni şi am terminat prima etapă. Trecem la următoarea etapă, care înseamnă încă 17 blocuri, pentru încă 2.500 de oameni. Etapa începe în toamnă şi se termină într-un an, un an jumate. Vom dubla personalul administrativ, avem Poliţie, vom da drumul şi la cabinetul medical, facem geamie, locuri de joacă, terenuri, nu e treabă uşoară", a mai spus primarul Radu Mazăre. Menţionăm că prima etapă a proiectului Henri Coandă a costat circa 10 milioane de euro, pentru 2.500 de oameni. Evenimentul şi-a închis "porţile" în strigătele copiilor: "Domnul Mazăre, domnul Mazăre!".

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108