REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Zeci de angajaţi îşi aşteaptă salariile cu lunile, după ce au muncit aproape gratis, în Grecia

Zeci de angajaţi îşi aşteaptă salariile cu lunile, după ce au muncit aproape gratis, în Grecia

Replica API 27 februarie 2014 | 00:00 1557

Societăţile de recrutare lovesc din nou:

Societăţile de recrutare lovesc din nou:

Se spune despre greci că nu trebuie să ai încredere în ei nici când îţi fac cadouri. Din situaţia următoare, putem ajunge la concluzia că românii oferă "pachetul standard", fără cadouri, cu bătaie de joc inclusă. Mai mulţi constănţeni au păţit-o pe pielea lor, după ce şi-au lăsat încrederea şi speranţele într-un trai mai bun pe mâna unei societăţi de recrutare şi plasare a forţei de muncă.

Asemenea multor "ţepari", termen configurat pe piaţă, Eurobalkan Manpower a recrutat şi expediat peste hotare mai mulţi muncitori. Potrivit contractelor, aceştia s-au deplasat în şantierele navale din Grecia, ca lăcătuşi şi sudori. Cum socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, muncitorii s-au "trezit" că muncesc de le "sar capacele" pe salarii minime pe economie, cea românească, nicidecum cea grecească. După ce s-au prins de "şmecherie", o parte dintre muncitori, constănţeni, au revenit în ţară. După ce au fost plătiţi în "dorul lelii", aceştia aşteaptă acum întregirea salariilor care li se cuvin: "Este vorba de o firmă din Constanţa, Eurobalkan Manpower. Am plecat mai mulţi prin intermediul ei, în luna noiembrie a anului trecut, undeva pe data de 25, în Grecia. Am semnat nişte contracte aici, pe minim pe economie, noi ne-am aşteptat, pentru că aşa ni s-a şi zis, că o să semnăm alte contracte şi acolo, pe euro şi că o să fim plătiţi la tonaj, 55 de eurocenţi pe kilogram la montaje, pentru că au fost lucrări de reparaţii de vapoare. Când am ajuns acolo, am constatat că oricât ai munci, oricât ai face, tot undeva la oră te plăteşte cu 4-5 euro, aşa ne-au spus şi câteva persoane care lucrau deja de câteva luni acolo. Mulţi am plecat ca lăcătuşi şi sudori. Am lucrat de pe 25 noiembrie 2013, până pe 10 ianuarie şi am fost plătiţi pe luna noiembrie cu 80 de euro. Ne-au băgat doar lei, din care ne-au oprit şi impozitele, deci din 800 de lei, am primit 700, unii 500, alţii 600 de lei. La fel şi pe decembrie, am primit doar în lei. În ianuarie, am venit în ţară şi de atunci tot ne minte de pe o zi pe alta că ne bagă banii, că nu i-a băgat şantierul, că fac calcule. Unii au mai rămas acolo, ca să continue treaba", a menţionat Vasile Bilcu, pentru "Replica" de Constanţa. Situaţia acestor muncitori se agravează, întrucât administratorul societăţii s-a dat "la fund" şi este de negăsit.

În stilul caracteristic al multor patroni care activează în acest domeniu, refuză să comunice cu foştii angajaţi şi aplică politica dusului de nas. "În această situaţie, suntem în jur de 50 de persoane, din diferite judeţe. Din Constanţa suntem vreo 5 sau 6, mai sunt şi din Mangalia. Am discutat cu patronul acum o săptămână sau două şi de atunci nu ne mai răspunde la telefon. Am sunat la birou aici, unde sunt secretarele, care spun că nu ştiu nimic, aşteaptă să facă patronul ceva cu banii, să ne facă plata. Eu, pe decembrie, am de luat peste 1.000 de euro, dar sunt cazuri care nu i-au luat nici pe noiembrie pe toţi. Sunt persoane care au peste 2.000 de euro de luat. Vă daţi seama, din noiembrie până în ianuarie, februarie...", a punctat Bilcu, pentru "Replica". Menţionăm că administratorul Eurobalkan Manpower nu a putut fi contactat şi ne-am confruntat cu o situaţie asemănătoare foştilor muncitori recrutaţi de societate, în sensul că a plasat greul pe umerii secretarelor, care sunt nevoite să suporte bombardamentele telefonice: "Bănuiesc sinceră să fiu despre ce e vorba, de-aia nici nu... (râde), oameni care vin la firmă că le-au întârziat salariile", fiind singurul răspuns pe care l-am putut obţine de la reprezentanţii Eurobalkan Manpower.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108