REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ziua Infanteriei, sărbătorită de Batalionul 911 „Capidava”, la Medgidia

Ziua Infanteriei, sărbătorită de Batalionul 911 „Capidava”, la Medgidia

Replica API 1 mai 2015 | 07:43 406

Batalionul 911 Infanterie „Capidava” a sărbătorit, joi, Ziua Infanteriei.

La activitate au fost invitați reprezentanți ai autorităților publice locale, cadre militare în rezervă și în retragere, veterani de război și elevi ai instituțiilor de învățământ din Medgidia.

În cadrul evenimentului, au fost organizate o expoziție de tehnică și echipamente militare, un poligon de cercetare, concursuri interactive și, spre final, a avut loc un exercițiu demonstrativ, militarii simulând un atac asupra unei localități afgane, infiltrată de insurgenți.

Infanteriștilor li s-au alăturat și trupele de Jandarmerie, care au jucat rolul milițiilor locale afgane.

„Este un moment foarte important în activitatea noastră din mai multe motive. Primul motiv ar fi un moment de bucurie, pentru că ne întâlnim cu toți colegii, cu reprezentanții autorităților publice locale din zonă. De asemenea, un alt motiv de bucurie este faptul că pe timpul acestor exerciții noi ne putem demonstra capabilitățile atât cele arsenale, cât și cele din punct de vedere al dotării. (…) Ne pregătim pentru astfel de misiuni, suntem alături de prietenii și colegii noștri din teatrele de operațiuni. În momentul în care plecăm în astfel de operațiuni suntem pregătiți”, a spus colonelul Alexandru Jugaru, comandantul batalionului 911, după exercițiu.

Printre militarii implicate s-a regăsit și Roxana Platon, proaspăt promovată la gradul de fruntaș în cadrul companiei 1 infanterie a Batalionului 911.

„Întotdeauna mi-a plăcut haina militară, mi-a plăcut respectul, ordinea, disciplina și siguranța unui loc de muncă și faptul că ne iubim țara, sunt motive destul de întemeiate pentru a alege cariera militară. (...) Faptul că și femeile pot fi luptătoare arată că, în fiecare zi, colegii lor se pot baza pe ele, că sunt persoane de încredere. De aceea, ele luptă să se ridice la nivelul colegilor. Fiecare zi devine o întrecere continuă. La misiuni nu am avut încă ocazia, pentru că am o vechime foarte mică deocamdată în acest domeniu. Familia e mândră, mai ales fiul meu, de faptul că am decis să schimb cariera. El, de asemenea, dorește să îmbrace haina militară”, a spus Platon.

„Atacul” de joi a fost condus de locotenent șef-serviciu Stoica Marian, din cadrul direcției de Informații al Batalionului.

„În 2011, am fost comandat pluton al Poliției Militare, în teatrul de operații Afghanistan. Am fost dislocat în baza militară Bulat. În principal, misiunile au fost asigurarea libertății de mișcare pe autostrada 1 din Afghanistan, protecția forței patrulei contra dispozitivelor explozive improvizate și de angajare a liderilor locali, în funcție de anumite operații. Orice misiune departe de casă este o misiune grea, dar pentru asta ne pregătim. Am avut o perioadă de pregătire de circa șase luni, pentru realitățile din teren. Am mizat pe experiența colegilor care au fost acolo anterior. Dacă te pregătești pe timp de pace ca pe timp de război, misiunea ți se pare ușoară, deci pot să spun că, pentru mine, a fost o misiune ușoară, având în vedere că n-au fost incidente semnificative, care să ne pună viața în pericol. Cariera militară a fost o alegere din tinerețe, eu am absolvit și liceul militar. Alegerea am făcut-o la 14 ani, am urmat și cursurile Academiei Forțelor Terestre, după care totul a venit de la sine. Este un stil de viață cariera militară. Haina militară este un simbol pentru cei care-și iubesc țara și nu numai, pentru cei care-și iubesc familiile, cei dragi. Am un copil de doi ani și șase luni și pentru el lupt”, a spus Stoica.

Un mesaj pentru infanteriști a avut, joi și generalul-locotenent Nicolae Ionel Ciucă, şeful Statului Major General.

"Armata României sărbătoreşte, la 30 aprilie, Ziua Infanteriei Române. Infanteria şi-a câştigat locul şi se bucură de un binemeritat prestigiu, dobândit de-a lungul unei istorii glorioase, scrisă, de multe ori, cu sânge, în toate marile bătălii şi momente de cumpănă prin care a trecut armata română. Unităţile şi subunităţile de infanterie şi-au demonstrat profesionalismul în cadrul exerciţiilor multinaţionale şi, mai ales, pe timpul misiunilor executate în teatrele de operaţii din Angola, Albania, Afganistan, Irak sau Balcani. Vă felicit pentru efortul şi dedicaţia cu care aţi înţeles să vă îndepliniţi misiunile, vă doresc multă sănătate, putere de muncă şi realizări profesionale şi personale, dumneavoastră şi celor dragi. La mulți ani!", a spus Ciucă.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108