REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Nicușor Constantinescu, adus la sediul DNA Constanța în dosarul Geotop

Nicușor Constantinescu, adus la sediul DNA Constanța în dosarul Geotop

Replica API 17 noiembrie 2016 | 15:48 340

I s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat

I s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat

Nicușor Constantinescu a fost adus de la Penitenciarul Poarta Albă la sediul DNA Constanța în dimineața de joi, 17 noiembrie anul curent, pentru a fi audiat în dosarul Geotop, care vizează ilegalități în contractarea, prestare și plata serviciilor pentru efectuarea cadastrului drumurilor de interes local din județ. Fostului șef al CJC i s-a adus la cunoștință că are calitatea de inculpat.

Citește și: Nicușor Constantinescu, transferat la Penitenciarul Slobozia după ce a fost audiat de DNA?

"Da, a fost în această dimineață (joi – n.r.). Este vorba despre dosarul cu Geotop, în care a mai fost audiat acum vreo lună, cam așa. Este un dosar stufos, pe care trebuie să-l studiem. Are calitatea de inculpat. La început a fost suspect, acum e inculpat", a declarat, pentru "Replica", Marius Mocanu, avocatul lui Nicușor Constantinescu. Potrivit procurorilor DNA, în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, Constantinescu și Cenușă Titi, în calitățile menționate mai sus, prin acțiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică „Documentație cadastrală și înscriere în cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”. Inculpații au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța. Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți neegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de suspectul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene). Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nici o utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive). Amintim și faptul că Nicușor Constantinescu a fost condamnat, definitiv, la 5 ani de închisoare cu executare! Precizăm că prima instanță l-a condamnat la 3,6 ani în dosarul Centrului Militar Zonal, cu executare, dar decizia nu a fost definitivă, motiv pentru care a urmat apelul. Miercuri, 29 iunie, magistrații au admis apelul procurorilor și i-au mărit pedeapsa lui Nicușor Constantinescu la 5 ani. De menționat este și faptul că Nicușor a mai „bifat“ o condamnare! Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, luni, 27 iunie a.c., la 6 ani închisoare, cu executare. Decizia nu e definitivă. Apoi, Curtea de Apel București s-a pronunțat, la finele lunii iulie 2016, în dosarul în care Nicușor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată (6 infracţiuni), spălare a banilor şi constituirea unui grup infracţional organizat. Astfel,a cesta a primit 15 ani cu executare, dar nici aici decizia nu este definitivă.

Citește și: Nicuşor Constantinescu a ajuns la DNA: "M-am ales cu un dosar nou pentru că am făcut plângeri penale" - VIDEO

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108