REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Continuă scandalul pe deșeurile de la Spitalul Județean Tulcea! ”Persistă modalitatea cel puțin suspectă de atribuire a contractelor”

Continuă scandalul pe deșeurile de la Spitalul Județean Tulcea! ”Persistă modalitatea cel puțin suspectă de atribuire a contractelor”

Replica API 5 iulie 2022 | 00:00 156

În urma dreptului la replică transmis de către Spitalul Județean Tulcea, urmare a articolului publicat de Replica cu titlul ”Spitalul Județean Tulcea își incinerează deșeurile într-o firma de înfrumusețare. Cine îi oprește?”, în cadrul căruia reprezentanții unității medicale specifică faptul că procedura de licitație pentru contractul cu deșeuri s-a desfășura legal, la fel și desemnarea firmei câștigătoare, societatea din Constanța care acuză ilegalitatea licitației a venit cu precizări. ”La Spitalul Județean Tulcea persistă modalitatea cel puțin suspectă de atribuire a contractelor vizând gestionarea deșeurilor, ba chiar mai mult, reprezentanții acestei instituții insistă să susțină că procedurile se derulează în conformitate cu legea. Totuși, evidențele și sursele publice, clare și verificabile contrazic aceste susțineri”, spun reprezentanții firmei din Constanța.

”În realitate, avem de a face cu două posibile ipoteze. Fie reprezentanții Spitalului Județean Tulcea încalcă cu știință legislația de mediu și rămân indiferenți la eventualele riscuri și consecințe extrem de grave asupra mediului și sănătății, susținând că au predat deșeurile, nu contează cui și acolo răspunderea lor încetează. Fie încalcă cu știință și în mod flagrant legislația privind achizițiile publice și atribuie un contract pe bani publici unui operator de deșeuri anonim aparent, dar predestinat unui anumit contract”, sunt de părere reprezentanții firmei constănțene.

Iată ce spun aceștia:

”În data de 21.01.2022 s-a atribuit un contract de prestări servicii colectare, transport și incinerare deșeuri spitalicești, printr-o procedură de negociere prealabilă fără publicarea unui anunț de participare către firma Luxury Estetiq. Se înțelege că această firma ar trebui să colecteze deșeurile de la Spitalul Județean Tulcea să le transporte și să le elimine nu doar prin sterilizare ci și prin incinerare. Fără doar și poate această companie ar fi trebui să fie autorizată din punctul de vedere al reglementărilor de mediu să realizeze contractul pe banii statului pe care Spitalul Județean Tulcea i l-a atribuit. Verificând în evidențele publice ale autorității de mediu, identificăm autorizația de mediu a acestei companii (autorizația cu număr 16/10.05.2019) în care ni se explică cât se poate de clar ce înseamnă de fapt activitatea pentru care este autorizată firma Luxury Estetiq. Această firma se pare că tratează și elimina deșeuri spitalicești prin sterilizare, adică prin folosirea unor sterilizatoare descrise chiar în autorizația de mediu și care se pare că sunt apte a fi folosite doar în cazul anumitor deșeuri medicale. Se menționează chiar în mod clar care sunt acele două tipuri de deșeuri pentru care această firma este autorizată de către autoritatea de mediu. Ce se întâmplă cu restul deșeurilor generate în Spitalul Județean Tulcea, câtă vreme câștigătorul contractului de colectare, transport și eliminare deșeuri nu are autorizație de mediu pentru a le gestiona? Și vorbim aici de majoritatea deșeurilor medicale incluzând organe, resturi de organe, sânge, pansamente, materiale medicale, etc.”

”… este încălcată în mod grav modalitatea de atribuire a contractelor pe bani publici”

”Analizând în continuare, se pare că legislația de mediu obligă în privința deșeurilor medicale că acestea să fie incinerate, ceea ce este diferit de sterilizarea făcută prin aparatele Newster deținute de către Luxury Estetiq. Cu toate acestea, deșeurile generate de Spitalul Județean Tulcea nu sunt incinerate, câtă vreme contractul de gestionare a deșeurilor este acordat unei companii care nu incinerează. Și atunci ne întrebăm ce se întâmplă cu aceste deșeuri? Fie nu sunt eliminate conform legii, ceea ce este în mod clar un real pericol pentru sănătate și mediu, fie sunt incinerate de alte companii. Dar în acest caz, suntem departe că procedura de atribuire a contractelor să fie conformă legii, așa cum susțin reprezentanții Spitalului Județean Tulcea. Pentru că dacă acele deșeuri ajung la alte companii care nu au luat parte la procedura, este încălcată în mod grav modalitatea de atribuire a contractelor pe bani publici, ceea ce este cu atât mai nelegal pentru că înseamnă că în fapt contractul de deșeuri al Spitalului Județean Tulcea trebuia să ajungă către un ofertant prestabilit, dar care dintr-un motiv sau altul, nu trebuia să apară în procedura de atribuire. Reprezentanții Spitalului Județean Tulcea ne spun cu privire la această procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare că nu a fost contestată. Să însemne acest fapt oare că necontestarea procedurii este egală cu legalitatea ei? Sau cu faptul că a trecut această procedura neatinsă de verificările autorităților competențe? Situația nu este cu nimic schimbată, ba dimpotrivă se perpetuează și se pare că se agravează, cu ocazia procedurii următoare care urmărește să atribuie un contract pe 4 ani pentru o suma de aproximativ 4 milioane lei, contract care vizează tot colectarea, transportul și eliminarea deșeurilor medicale.

Din nou aceeași situație, trebuie eliminate prin incinerare deșeurile generate de Spitalul Județean Tulcea. Dincolo că legea îi obligă să incinereze deșeurile pentru că această este se pare singură modalitate de eliminare a deșeurilor medicale, chiar Spitalul Județean Tulcea menționează în propria documentație de licitație că unică modalitate acceptată este incinerare (documentația de licitație este publică pe SEAP)”, au precizat reprezentanții firmei din Constanța.

Blocul unde firma Luxury Estetiq are sediul

”Oare mai există concurență reală în Tulcea?!”

Aceștia au continuat cu acuzațiile: ”Cu toate acestea, din nou, contractul de aproximativ 4 milioane de lei ajunge la Luxury Estetiq, compania având că obiect proceduri de înfrumusețare și care între timp și-a revizuit autorizația de mediu (în dată de 21.01.2022 – culmea chiar în ziua rezultatului procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț și ulterior, în dată de 31.03.2022), document de asemenea public. Autorizația revizuită stabilește clar și de această dată procedura prin care Luxury Estetiq elimina deșeurile periculoase. prin sterilizare folosind sterilizatoarele Newster. Autorizația Luxury Estetiq stabilește că această companie este autorizată să preia deșeurile și să le elimine prin sterilizare, iar cele care nu se pot steriliza, să fie eliminate prin incinerate cu un operator autorizat în acest sens. Spitalul Județean Tulcea ne precizează că pe de o parte, procedura este legală și pe de altă parte, spitalul nu poate funcționa fără să elimine deșeurile, argumente care se pare justifică și îndreptățesc instituția să atribuie contractul de deșeuri preferențial, cui crede de cuviință, fie unui operator care în realitate nu poate elimina deșeurile, fie altuia care nici nu a participat la procedura, în orice caz, operatori economici care constant și permanent câștigă procedurile de atribuire de la Spitalul Județean Tulcea. În aceste condiții, ne întrebăm oare mai există concurență reală în Tulcea, în sectorul acesta de eliminare a deșeurilor? O concurență între operatori economici cu adevărat autorizați să desfășoare astfel de activități, așa încât prețurile să se formeze pe baze concurențiale și serviciile să fie competitive? Probabil este nerelevant, pentru că vorbim de banii statului, pe care îi putem cheltuim arbitrar și nu răspundem pentru acest fapt, cât despre servicii, cine suportă consecințele nefaste asupra mediului și sănătății, consecințe rezultate din actele inconștiente ale celor care gestionează resurse publice?

”Fondurile publice sunt dirijate în direcția corespunzătoare intereselor proprii”

”Reprezentanții Spitalului Județean Tulcea ne spun că nu pot elimina din procedura un ofertant pe motivul cifrei de afaceri, a activităților conexe și a suspiciunii unor relații cu angajați ai spitalului. Nu ne precizează însă dacă pot înlătura de la procedura de atribuie un ofertant care spune că incinerează deșeuri, dar de fapt nu este autorizat să le incinereze, nu are nici capacități tehnice necesare, dar probabil că face ce este necesar pentru a șifona banii din sistemul de sănătate în interes propriu. Este oare posibil într-un stat de drept că o instituție publică care cheltuiește banii publici să aleagă într-o procedura de atribuire un operator economic care nu este autorizat să presteze contractul și să asigure eliminarea finală a deșeurilor conform legii, prin incinerare și ulterior, să susțină că totul este în regulă, procedura este legală și că spitalul nu verifică valabilitatea autorizației de mediu? Cu alte cuvinte, câtă vreme deșeurile ies din curtea lor nu îi interesează, la fel cum nu îi interesează dacă operatorul câștigător al licitației este câtuși de puțin autorizat să execute contractul atribuit. Este lesne de observat, chiar și pentru un nespecialist că la Tulcea, contractul care trebuia să asigure eliminarea prin incinerare a deșeurilor a ajuns pe mâna unui operator care nu face și incinerare. Să fi fost oare atât de neevident pentru specialiștii din Spitalul Județean Tulcea care susțin că Luxury Estetiq este autorizat pentru toate codurile CAEN ce au format obiectul procedurii? În fapt, se ascund în spatele aparențelor, pentru că deși Luxury Estetiq este autorizat pentru codurile CAEN, nu este în niciun caz abilitat să elimine deșeurile prin incinerare, ceea ce nu face decât să confirme că în chestiuni importante precum sănătatea și mediul și eliminarea deșeurilor cu potențial infecțios și periculoase, autoritățile rămân absolut indiferente, câtă vreme fondurile publice sunt dirijate în direcția corespunzătoare intereselor proprii. Mai mult, Cristian Jipa medic stomatolog în Spitalul Județean Tulcea, este și cel care ‘’coordonează’’ activitatea Luxury Estetiq”.

Citește și: Spitalul Județean Tulcea, drept la replică

Citește și: Spitalul Județean Tulcea își incinerează deșeurile printr-o firmă de înfrumusețare. Cine-i oprește?

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272