REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Fostul primar URDEA, OBLIGAT să plătească 250.000 lei Primăriei Limanu

Fostul primar URDEA, OBLIGAT să plătească 250.000 lei Primăriei Limanu

Replica API 3 august 2020 | 00:00 2694

Fostul primar al comunei Limanu, Nicolae Iustin Urdea, a fost chemat în judecată de către Consiliul Local Limanu care a solicitat obligarea acestuia la plata sumei de 278.697 lei, reprezentând prejudiciu produs prin plăți nelegale, în mandatul său de primar. Plăţile vizează msi multe contracte de asistență juridică, astfel cum acestea au fost constatate prin Decizia Curții de Conturi nr. 41/15.11.2016.

Nicolae Iustin Udrea a fost primar al Comunei Limanu până în iunie 2016. În urma unui control efectuat de către Curtea de Conturi s-a constatat că în intervalul 2013 – 2016 s-au efectuat plăți nelegale în valoare de 278.697 lei, urmare a faptului că instituția a încheiat angajamente legale cu reprezentarea juridică și a efectuat plăți aferente acestora, fără ca anterior acestea să fie aprobate prin hotărâre de Consiliul Local. În cadrul UATC Limanu își desfășurau activitatea doi consilieri juridici, astfel încât nu se puteau achiziționa servicii juridice de consultanță, asistență și reprezentare, spun auditorii. Prin raportul de audit s-a apreciat că valoarea abaterii este în sumă de 278.697 lei, astfel încât s-a produs prejudicierea bugetului local.

Cum încearcă fostul primar să scape de răspundere

Fostul primar a invocat excepția lipsei calității procesuale active a Consiliului Local Limanu, apreciind că prejudiciul pretins vizează cel mult patrimoniul comune Limanu, ordonatorul principal de credite fiind primarul. De asemenea, fostul şef al urbei a mai invocat excepția prescripției dreptului material la acțiune, având în vedere că plățile efectuate au fost făcute cu mai mult de 3 ani înainte de data depunerii cererii.

Nicolae Iustin Udrea a mai invocat faptul că exista aprobarea CL Limanu, conform Hotărârii nr. 12/28.03.2002, prin care se aprobă efectuarea din bugetul local a cheltuielilor cu asistența juridică pentru apărarea în fața instanțelor de judecată de către un apărător ales. Cu privire la personalul propriu de specialitate juridică, el a mai aratat că unul din consilieri avea raportul de serviciu suspendat, iar celălalt era stagiar, astfel încât asistența juridică nu putea fi asigurată.

Ce a spus instanța

Analizând cererea formulată, instanța a apreciat că este fondată cererea cu privire la prejudiciul produs de pârât, ulterior datei de 12.10.2014, pentru următoarele considerente: ”Salariații răspund patrimonial, în temeiul normelor și principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina și în legătură cu munca lor.” Așadar, pentru existența răspunderii sunt necesare următoarele condiții: să existe o pagubă materială; paguba să se datoreze vinovăției salariatului; paguba să aibă legătură cu munca celui vinovat. Existența unui prejudiciu presupune materializarea lui cu certitudine în patrimoniul angajatorului, iar dovada acestuia să se concretizeze printr-o sumă de bani.

Angajatorul, în speță unitatea administrativ teritorială, trebuie să facă dovada prejudiciului, precum și a faptei ilicite a salariatului care a produs acea pagubă, ce atribuții de serviciu au fost încălcate și în ce a constat, în concret, acțiunea sau inacțiunea săvârșită de salariat. În cauză au fost probate de către angajator condițiile pentru a putea fi antrenată răspunderea patrimonială a pârâtului, respectiv existența unei pagube materiale, vinovăția salariatului si paguba este în legătură cu munca celui vinovat. Instanța a reținut că UAT Limanu, în perioada în care pârâtul a deținut funcția de primar, a încheiat angajamente legale cu reprezentarea juridică și a efectuat plăți aferente acestora, fără ca anterior să fie aprobate prin hotărâre de Consiliu Local.

Instanța l-a obligat pe Urdea să plătească reclamantei suma de 114.797 lei, reprezentând prejudiciu produs începând cu data de 12.10.2014 ca urmare a efectuării unor plăți nelegale. De asemenea, trebuie să plătească reclamantei dobânzile legale aferente sumei de 114.797 lei, începând cu data fiecărei plăți nelegale și până la data achitării efective. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Citește și:

Fostul primar din Limanu, Nicolae Iustin Urdea, CONDAMNAT pentru corupție!

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Drept asa este era mai bine pe vremea lu Urdea ca ma asezam singur la masa, nici pe vremea lu Georgescu nu este rau doar ca suntem prea multi la masa si mancam mai cu scarba ca am mai scuipat am mai lins pe unde am scuipat. Varu lasa ca e bine, o scoatem noi la Limanu
3
0
Omul asta a ridicat comuna Limanu prin proiectele care le-a lasat si papusarul de Georgescu si le asuma spunand ca el a facut tot. Inclusiv asfaltul pe care l-a pus este proiectul lui Urdea si finantat tot de el. Votam Urdea .
4
0
daca a facut greseli udrea vrute sau nevrute sa plateasca exemplar ca poate asa se vor lecui cei care stau la panda si abia asteapta sa fure din bunul public
1
1
Chiar trebuie sa se intoarca domnul Urdea la primarie! Trebuie sa recunoastem ca a facut greseli, dar comuna Limanu ii datoreaza mult domnului Urdea. A ridicat toate satele, a facut proiecte cu fonduri europene cand unii nici nu stiau ce sunt alea, unii nici acum nu stiu - asa este Georgele? si a muncit pentru comuna Limanu. Asteptam candidatura!
8
0
Il vrem pe Urdea inapoi primar pentru ca trebuie sa scapam de cei actuali. Cea mai mare greseala pe care am facut-o a fost sa il dam pe Urdea jos. Toate proiecte din comuna sunt ideea lui, dar Georgescu se lauda cu ele. Urdea - primar
13
1
Nu mai tot dati in Urdea ca fara el nu se stia nici de 2Mai nici de Vama Veche, dar de, multi neputinciosi arunca cu jeg pentru ca asta sunt, niste jeguri
13
0
Daca tot se lasa cu parnai dc mai candideaza astia si mai se si iau la bataie prin comune? De ex actualul primar GGD e multi milionar din beri si pizze, ce drk cauta la un salariu de 1500euro pe luna?
11
0
Ex primarul Urdea a aparat comuna cu aceste contracte de asistenta juridica. Vezi procesul de delimitare cu Magalia, castigat de Limanu, cu rezultat financiar de peste 500.000 euro impozite platite de santierul naval comunei Limanu.
13
0
urdea v-a pus pe harta rapanosilor sa vindeti berea cu 10 lei paharul si baldachinul cu 100 ,15 lei petul de bere si 660 lei camera..trei ciorbe doua beri si 3 coktailuri pline de ghiata 200 lei .Fra Urdea nu exista asa ceva .
14
0
80% din fostii si actuali primari au fost si vor fi sanctionati pentru furaciuni!pedepsele sunt usoare si ei raman bine mersii fara procese de constiinta, fara probleme!
9
0
asta la cit a furat avea la unmoment dat 8 milioane euro,asa ca amenda aia....
1
15

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108