REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Oficial: Proiectul Capidava CONTINUĂ

Oficial: Proiectul Capidava CONTINUĂ

Replica API 29 august 2017 | 00:40 504

Ministerul Culturii va relua proiectul Cetății Capidava! Președintele Consiliului Județean Constanța și conducerea MCIN au făcut demersurile necesare pentru ca acest lucru să se întâmple.

Comisia Națională LIMES (CNL) încuraja zilele trecute și saluta demersurile celor două instituții. În 2016, Ministerul Culturii constata, în urma unei vizite la faţa locului, că „o mare parte a informaţiei istorice a fost pierdută definitiv” în cazul monumentului istoric de pe malul Dunării.

„Proiectul de reabilitare a cetății Capidava va merge mai departe. Lucrările sunt oprite acum, dar am toată încrederea că împreună cu reprezentanții Ministerului Culturii găsim soluțiile pentru a finaliza acest proiect. Am fost astăzi la Capidava și m-am convins de importanța cetății ca obiectiv turistic. Voi face toate eforturile pentru ca cetatea Capidava să redevină punct strategic pe harta punctelor de atracție atât pentru locuitorii județului Constanța cât și pentru vizitatori”, a precizat președintele CJC în urmă cu 2 săptămâni.

Lucrările de restaurare la cetatea Capidava se vor relua. Consiliul Judeţean Constanţa a primit din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale o informare privind situaţia proiectului “Restaurare, Consolidare, Protecţie, Conservare şi Punere în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”.

Astfel, reprezentanţii Ministerului punctează faptul că a fost avizat favorabil proiectul “Restaurare, Consolidare, Protecţie, Conservare şi Punere în Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” atât în 2010, cât şi în 2012. În ceea ce priveşte punctul de vedere al Comisiei Naţionale Limes, potrivit Ministerului acesta “este un organism consultativ, care nu a avut niciodată calitatea de avizator pentru documentaţii de intervenţii la monumente istorice.“ Mai mult, în adresa primită se punctează că “responsabilităţile pe sectoarele de limes sunt definite pentru zonele ce compun fosta frontieră din provincia română Dacia. După cum cunoaşteţi, Capidava este un important obiectiv specific frontierei române situată în antichitate în altă provincie din Imperiul Român (provincia Moesia Inferior).”

Potrivit punctului de vedere al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale există toate premisele legale pentru continuarea lucrărilor. “Ultimele demersuri vor asigura şi implicarea pozitivă a specialiştilor care s-au manifestat public, iniţial, împotriva proiectului”, se mai precizează în documentul menţionat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu a subliniat faptul că se fac eforturi pentru deblocarea proiectului, motiv pentru care au fost iniţiate o serie de întâlniri între reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, proiectanţii lucrării, precum şi coordonatorul ştiinţific al şantierului. “Ne dorim finalizarea acestui proiect. Vom ţine cont de recomandările Ministerului Culturii, dar este esenţial să deblocăm această situaţie”, susţine Marius Horia Ţuţuianu.

Consiliul Judeţean Constanţa este pregătit să reia procedurile pentru lucrările rămase de executat.

Iată comunicatul CJC:

"Lucrarile de restaurare la cetatea Capidava se vor relua. Consiliul Judetean Constanta a primit din partea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale o informare privind situatia proiectului “Restaurare, Consolidare, Protectie, Conservare si Punere in Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava”. Reprezentantii Ministerului Culturii au trimis catre Consiliul Judetean Constanta mai multe precizari prin care reconfirma sprijinul autoritatilor centrale privind continuarea proiectului.

Astfel, reprezentantii Ministerului puncteaza faptul ca a fost avizat favorabil proiectul “Restaurare, Consolidare, Protectie, Conservare si Punere in Valoare a Sitului Arheologic Cetatea Capidava” atat in 2010, cat si in 2012. In ceea ce priveste punctul de vedere al Comisiei Nationale Limes, potrivit Ministerului acesta “este un organism consultativ, care nu a avut niciodata calitatea de avizator pentru documentatii de interventii la monumente istorice.“ Mai mult, in adresa primita se puncteaza ca “responsabilitatile pe sectoarele de limes sunt definite pentru zonele ce compun fosta frontiera din provincia romana Dacia. Dupa cum cunoasteti, Capidava este un important obiectiv specific frontierei romane situata in antichitate in alta provincie din Imperiul Roman (provincia Moesia Inferior).”

Potrivit punctului de vedere al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale exista toate premisele legale pentru continuarea lucrarilor. “Ultimele demersuri vor asigura si implicarea pozitiva a specialistilor care s-au manifestat public, initial, impotriva proiectului”, se mai precizeaza in documentul mentionat.

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Marius Horia Tutuianu a subliniat faptul ca se fac eforturi pentru deblocarea proiectului, motiv pentru care au fost initiate o serie de intalniri intre reprezentantii Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, proiectantii lucrarii, precum si coordonatorul stiintific al santierului. “Ne dorim finalizarea acestui proiect. Vom tine cont de recomandarile Ministerului Culturii, dar este esential sa deblocam aceasta situatie”, sustine Marius Horia Tutuianu.

Consiliul Judetean Constanta este pregatit sa reia procedurile pentru lucrarile ramase de executat".

Citește și

https://www.replicaonline.ro/presedintele-cjc-in-vizita-la-capidava-am-toata-increderea-ca-o-sa-gasim-solutiile-pentru-a-finaliza-acest-proiect-327099/

https://www.replicaonline.ro/palaz-pune-presiune-pe-ministerul-culturii-pentru-situl-arheologic-cetatea-capidava-325799/

https://www.replicaonline.ro/capidava-a-avut-loc-o-prima-sedinta-mixta-de-lucru-pentru-salvarea-proiectului-de-restaurare-a-cetatii-326864/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dumnezeu sa-l odihneasca pe Dr. Georgescu Valerica,om care la viata lui a muncit la Capidava,dar a facut si ca multi elevi si studenti sa aiba parte de niste zile frumoase,cu munca bruta la carat pamant si pietre in activitatea specifica arheologiei de dinineata pana seara,urmata de cantece in jurul focurilor de tabara ,uneori si cu mancare facuta rustic,din peste adus de pescarii din zona. Ce usor sunt uitati cei buni.......Toti crapam,dar cei buni chiar nu merita sa fie uitati!
0
0
V ati batut joc de aceasta cetate...
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108