REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Semnal de alarmă: numărul MAMELOR MINORE, în creștere la Constanța!

Semnal de alarmă: numărul MAMELOR MINORE, în creștere la Constanța!

Replica API 11 martie 2019 | 00:37 727

La școală se fac ore de educație sexuală, iar internetul este plin de articole cu sfaturi pentru părinți referitor la când ar trebui purtată discuția despre sex. Toate acestea se doresc a fi măsuri pentru a preveni graviditatea în rândul minorelor. Mai ales că, așa cum atrag atenția specialiștii, minorele nu sunt pregătite să aducă pe lume copii, nici din punct de vedere medical, nici psihologic, nici social. Rezultatul? În Constanța, de exemplu, numărul minorelor care au născut aproape că s-a dublat în 2018 comparativ cu anul precedent.

România se află în fruntea multor clasamente realizate la nivelul Uniunii Europene, dar nu dintre cele mai „onorante”. De exemplu, ne află în fruntea clasamentului privind numărul minorelor care aduc pe lume copii înainte de împlinirea vârstei majoratului. Tot așa cum, ne aflăm în top în ceea ce privește numărul cazurilor de cancer de col uterin. Deși poate părea fără legătură, specialiștii explică faptul că ambele statistici sunt consecință a începerii vieții sexuale la vârste din ce în ce mai fragede. Dr. Aneta Tomescu, medic șef Secția de Obstetrică Ginecologie II a Spitalului Clinic Județean de Urgență, a explicat pentru „Replica de Constanța”: „La ora actuală, fetele își încep viața sexuală foarte tinere, la 15 ani sau chiar și mai devreme, când epiteliul este imatur, nu are mecanism de apărare bine dezvoltat, iar la primul contact sexual captează un HPV (Human Papiloma Virus). Virusl poate sta inactiv și zece ani, fără să apară vreun simptom. Dar în toată această perioadă, se multiplică la nivelul celulelor gazdă, iar la 25 de ani apare un cancer de col uterin cu manifestări clinice”. De menționat că diagnosticul de cancer de col uterin este pus, din ce în ce mai des, la paciente de 18 – 25 de ani.

Revenind, se impune menționat că potrivit statisticii realizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, la nivelul județului nostru, numărul adolescentelor care au adus copii pe parcursul anului 2018 a fost în creștere față de anii anteriori. Astfel, dacă în 2016 au fost înregistrate 130 de cazuri, iar în 2017 numărul cazurilor a scăzut la 105, în 2018 au fost înregistrate 195 de mame adolescente, cu vârste între 14 și 17 ani, care au adus copii pe lume. Cele mai multe mame-minore au fost din mediul rural – 114, în vreme ce 81 locuiau în orașele din județul Constanța.

Pe de altă parte, este îmbucurător faptul că în majoritatea cazurilor, pruncii au ajuns în sânul familiei. Astfel, specialiștii DGASPC Constanța au intervenit în 166 de cazuri cu risc de abandon, consiliind atât proaspăta mămică, dar și familia acesteia. În final, 161 de prunci au ajuns în grija familiei, în vreme ce cinci bebeluși născuți de mame minore au fost preluați de specialiștii DGASPC Constanța, afându-se în prezent în grija asistenților maternali.

Florentina BOZÎNTAN

Sursă foto: Presa SM.ro

Citește și:„Am făcut un copil la 17 ani. Sunt mai criticată decât dacă aş fi umblat toată noaptea beată, prin cluburi!”

Se joacă cu proprii copii, în loc de păpuşi! Peste o sută de minore din Constanţa au devenit mame în 2017!

Tot mai multe adolescente devin mame. Ministerul Muncii anunţă câte naşteri s-au înregistrat în cazul fetelor mai mici de 19 ani

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Atata timp cat au par la gogosica , ea trebuie ... gaurita.
0
0
Virusul papilloma HPV se transmite intre femei si barbati prin contact sexual neprotejat. Purtatori si uneori afectati de cancer sunt si barbatii care se infecteaza si apoi transmit boala mai departe. Problema nu e cate contacte sexuale poate avea un individ ci daca ele sunt protejate de prezervativ. E simplu.Este nevoie de o bariera fizica pentru a preveni infectia HPV exact ca si in cazul infectiei HIV.
0
2
aceste fetite de care vorbiti,incep viata sexuala exact dupa ureche...mamicile lor sunt acele femei tatuate din cap pana-n kur,cu suruburi si sarme prin bot si-n sfantul buric, mame care poarta haine de tot rasul...pantaloni rupti in kur, cu tigara in coltul gurii ,cu telefonul pe strada de le calca masinile...atunci???ce educatie au fetitele cu copii de la 12 ani???parintii sunt principalii vinovati...bataia este benefica.....
12
0
dar lasati draga adolescentii sa se distreze, ce aveti cu ei?
8
0
Ai dreptate la cum se poarta ai crede ca este vorba de o mafie a adoptiilor de copiii.Despre cele care isi parasesc copiii ce drept sa aiba sa zica mersi ca nu sunt inchise pentru abandon.
3
1
asa si asta sa afecteze cumva leafa babana a excrementului GRASA CATALIN?.nu nu cred sa fie asta un impediment.darar diarea in tine nemernicule.
2
3
Si daca vrei sa adopti un copil iti trebuie semnatura laturii care a nascut si a plecat indiferenta .legi te tot rahatul
10
0
In loc sa va bucurati ca ne creste natalitatea voi criticati
9
5
... au la 12 ani mai multe avorturi decat ma-sa si ma-sa mare...!!!
15
0
Florentina - educa-te tu sexual.
3
2
S-au inmultit tiganii...
19
0
La citi hormoni maninca, la ce vad la tv, ce invata la scoala, si la cit stau degeaba, normal ca li se face de program artistic. Nu e de mirare. Alta data se organizau munic patriotice, se construia ceva si se consuma excesul de energie. Credeti ca erau prosti comunistii aia?
18
0
A crescut temperatura la malu Mari ,,si le mananca bazdacu de mici rau de tot.
13
3

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920