REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° ConstanÈ›a Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
16.3° ConstanÈ›a Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Unul dintre elevii ridicați de poliție, din curtea Școlii 29, a scăpat de amendă

Unul dintre elevii ridicați de poliție, din curtea Școlii 29, a scăpat de amendă

Replica API 5 martie 2022 | 11:38 1776

La începutul lunii octombrie 2020, un incident împărțea opinia publică în două tabere. Opt minori au fost ridicați de poliție, atunci, din curtea școlii 29, fiind reclamați de vecini că au tulburat liniștea și ordinea publică. Cei 8 tineri au fost duși la secție, unde au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 250 de lei. La acea vreme, însuși ministrul de interne de atunci, Marcel Vela, s-a implicat în caz, trimițând corpul de control la Constanța. Iată că, la un an și jumătate de la eveniment, părintele unuia dintre copii a reușit să câștige în instanță anularea amenzii, ba mai mult decât atât a făcut apel la sentință solicitând și despăgubiri în valoare de 250 pentru constatarea abuzului de drept material al IPJ Constanța.

Magistrații din cadrul judecătoriei Constanța au decis anularea procesului verbal de contravenție, întocmit la data de 2 octombrie 2022, respingând ca neîntemeiată cererea de obligare a IPJ Constanța la plata prejudiciului cauzat prin dispunerea măsurii de conducere la secţia de poliţie şi indisponibilizare a mijloacelor de comunicare. Sentința a fost dată pe 2 noiembrie 2021 și nu este definitivă, urmând a se judeca apelul.

Cum s-au petrecut lucrurile

Potrivit declarațiilor reclamantului, fiul acestuia, fost elev al școlii 29, pe data de 2 octombrie 2020, a stabilit cu foștii colegi de gimnaziu să se întâlnească la Școala 29 pentru a petrece timpul împreună. După ce au intrat în curtea școlii, s-au așezat pe bancă și au început să socializeze dar menționează faptul că a intrat în curtea școlii pe poartă, aceasta fiind deschisă și nu exista vreun semn care să indice limitarea accesului în incintă. Mai mult decât atât, în curtea școlii erau prezente atât persoane adulte care își supravegheau copiii, dar și tineri pe terenurile de sport care jucau fotbal și baschet. În jurul orei 20.00 au fost încercuiți de mai mulți polițiști în uniformă și un cetățean în civil. Au fost surprinși de faptul că unii polițiști au sărit gardul, în condițiile în care poarta școlii era deschisă, iar alții au intrat pe poartă. A oferit datele de identificare la solicitarea polițiștilor (numele complet și data nașterii) iar aceștia le-au comunicat că au primit o reclamație de deranjare a liniștii publice. La scurt timp, comandantul a ordonat să fie duși la secția de poliție pentru a se întocmi procesele verbale pentru încălcarea legii 61. Le-au comunicat că au fost elevi ai acestei școli și obișnuiau să joace fotbal sau baschet în timpul liber, fiind singurul teren de sport din zona în care locuiesc. Când a ajuns la Secția 2 de Poliție, au fost conduși într-o cameră toți cei 9 ce aveau să primească amendă. Menționează că în curtea școlii, grupul era format de 10 persoane, din care una singură a fost lăsată să plece deoarece era elevă la respectiva unitate de învățământ.

Instanța a dat câștig de cauză elevului

Din punct de vedere juridic, instanța a reținut că pe durata stării de alertă accesul în parcurile localităților și pe terenurile de sport ale instituțiilor aflate în administrarea acestora, era permis pentru desfășurarea activităților sportive în aer liber, existând chiar și obligația autorităților locale de a lua măsuri în acest sens. În aceste condiții, fapta reținută în sarcina lui R.G.H., în raport de circumstanțele în care a fost comisă, nu era contravenție, deoarece accesul în curtea instituției școlare s-a făcut cu respectarea normelor legale de acces. Totodată, instanța a reținut că nu s-a dovedit existența unui abuz de drept material al intimatului, care să fie consecința măsurii administrative de conducere la secția de poliție și indisponibilizarea mijloacelor de comunicare, activitatea agenților constatatori încadrându-se în cadrul normativ stabilit anterior, măsura fiind proporțională în raport de circumstanțele concrete ale cauzei și necesară pentru respectarea drepturilor petentului și îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, astfel că prejudiciul invocat nu există.

Citește și VIDEO EXCLUSIV! RĂSTURNARE de SITUAŢIE: elevii SĂLTAŢI de poliţişti din curtea şcolii, 'RECIDIVIŞTI'

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu se pot odihni oamenii in apartamentele lor de urlete si injuraturi. Alta data locatarii sa rezolve problema cu mainile lor.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272